VIŠE ŠTETE, NEGO ŠTO KORISTE: Evo zašto treba da bacite proizvode za negu intimnog područja!
Foto: Profimedia

ŽENE, OBRATITE PAŽNJU

VIŠE ŠTETE, NEGO ŠTO KORISTE: Evo zašto treba da bacite proizvode za negu intimnog područja!

Žena -

Svaka žena treba da brine o intimnoj higijeni, ali proizvodi za takvu negu nisu poželjni, tvrde naučnici.

Uprkos upozorenjima ginekologa, žene često koriste maramice za higijenu intimnog područja. Međutim, novo je istraživanje pokazalo kako žene koje koriste takve proizvode imaju tri puta veću šansu od vaginalne infekcije.

foto: Profimedia

U istraživanju je učestvovalo 1.500 žena koje su se izjasnile koje proizvode koriste i koliko često imaju ginekološke probleme. Gotovo 95 posto žena koristilo je iste proizvode poput krema za smirivanje vaginalnog svraba, krema za vlaženje i maramica za intimnu higijenu.

Utvrđeno je kako su žene koje su koristile gelove za intimno pranje imale osam puta veću šansu od vaginalne infekcije od onih koje ga nisu koristile i gotovo 20 puta veću šansu za nastankom bakterijske infekcije. Slično se dogodilo i sa ženama koje su koristile maramice za intimnu higijenu. One su imale i dvostruko veću šansu za infekcijom mokraćnog sistema i gljivične infekcije.

Istraživači su istakli kako je teško znati jesu li sami proizvodi uzrokovali infekcije ili su koristile te proizvode kako bi rešili već postojeće probleme, ali da veze definitivno ima.

foto: Profimedia

"Mnogi od ovih proizvoda sadrže mirise ili antiseptike koji mogu poremetiti vaginalnu floru i prirodnu ravnotežu bakterija koje postoje u materici", objašnjava zdravstveni stručnjak Dženifer Vajder i dodaje sledeće.

"Kada je poremećena ravnoteža, veća je mogućnost da se loše bakterije razmnože i uzrokuju infekciju."

"Neke žene se leče na svoju ruku ako osete neprijatan miris, ali na taj način ne rešavaju pravi problem već ga samo pogoršavaju", dodaje Džesika Šepard.

Ako ste zabrinute zbog mirisa koji osećate, redovno se tuširajte mlakom vodom i sapunom bez mirisa, a bilo bi pametno i zakazati pregled kod ginekologa.

foto: Profimedia

Kurir.rs/BMC Woman’s Health, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track