PERI RUKE I ZUBE, IGRAJ SE, ČITAJ:  Zdrave navike koje treba da nauči svako dete
Foto: Profimedia

VAŽNE LEKCIJE

PERI RUKE I ZUBE, IGRAJ SE, ČITAJ: Zdrave navike koje treba da nauči svako dete

Žena -

Dobre navike kojima na vreme naučite vaše dete koristiće mu tokom celog života.

Higijena je pola zdravlja, ali druga polovina su igre na podu, u blatu, prašini i s prijateljima. Sa svakim danom mališan uči i razvijaju fizičke i mentalne veštine, a roditelji treba da daju sve od sebe kako bi ih zdravim navikama naučili odmalena.

Doručak je obavezan Usvajanje navike svakodnevnog doručkovanja sprečiće prejedanje tokom dana i detetu će osigurati potrebnu energiju za početak dnevnih aktivnosti - od igre do učenja.

Kašljanje i kijanje u maramicu Generacije dece učile su da treba dlanovima da prekriju usta i nos kad kijaju i kašlju, ali je zdravije da to čine u papirnu maramicu jer tako bacili neće preći na dlanove, a preko njih na druge ljude ili predmete koje dodiruju. Naučite dete da se tako sprečava širenje infekcija.

Pranje ruku Često pranje ruku u toploj vodi i sapunom pri vrhu je zdravih navika koje mališani treba da nauče. Redovno ih podsećajte da ovu naviku uvedu kao obaveznu nakon korišćenja toaleta, pre jela i kad uđu u kuću nakon igre, škole ili vrtića.

Puštanje vode u toaletu Mnoga deca nakon obavljene nužde zaborave da puste vodu. U početku budite s detetom u toaletu i objasnite mu zašto je važno koristiti toalet-papir i puštati vodu nakon obavljenog posla, a ne pre.

Igre na otvorenom U eri digitalne tehnologije deci su privlačniji mobilni telefoni, tableti i televizori, ali ih učite i da svakodnevno idu napolje, osim ako su bolesni. Često idite u prirodu i podstičite ih na aktivnosti na otvorenom poput vožnje bicikla, vožnje rolera, igre s vršnjacima...

Vreme za porodicu Zajedničko provođenje vremena vrlo je važna navika za mentalno zdravlje. Zajednički obroci ili gledanje odabranog TV sadržaja prilika je za razgovor i druženje.

Čitanje svaki dan Čitanje deci ključno za razvijanje čitalačkih navika i kasniji uspeh u školi, kao i za sticanje znanja i veština i razvijanje mašte.

Voda je najbolje piće Izbegavajte gazirana pića čija je konzumacija u porastu među najmlađima. To dovodi do debljanja, a zbog mnogo šećera i fosfatne kiseline koje ova pića sadrže dolazi i do bržeg razvoja karijesa. Voda je najbolji izbor.

Fizička aktivnost Šetnja u prirodi, trčanje po parku, bacanje frizbija, igranje školice, jurenje s drugom decom po dvorištu ili ples - sve to pomaže u kontroli telesne mase, regulaciji krvnog pritiska, snižavanju rizika od dijabetesa i podizanju samopouzdanja kod najmlađih.

Pranje zuba Od najranijeg doba uvedite ovu naviku, najpre detetu zube četkajte vi, a kad malo naraste, učite ga kako da to samo pravilno radi i budite mu primer od najranijeg detinjstva.

Do treće godine nije potrebna pasta, a kasnije birajte onu s manje fluora, prilagođenu detetovom uzrastu i učite ga da je dovoljno da nanese pastu veličine zrna graška i da je ne guta.

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track