Najnovije vesti

PERI RUKE I ZUBE, IGRAJ SE, ČITAJ:  Zdrave navike koje treba da nauči svako dete
Foto: Profimedia

VAŽNE LEKCIJE

PERI RUKE I ZUBE, IGRAJ SE, ČITAJ: Zdrave navike koje treba da nauči svako dete

Žena

Dobre navike kojima na vreme naučite vaše dete koristiće mu tokom celog života.

Higijena je pola zdravlja, ali druga polovina su igre na podu, u blatu, prašini i s prijateljima. Sa svakim danom mališan uči i razvijaju fizičke i mentalne veštine, a roditelji treba da daju sve od sebe kako bi ih zdravim navikama naučili odmalena.

Doručak je obavezan Usvajanje navike svakodnevnog doručkovanja sprečiće prejedanje tokom dana i detetu će osigurati potrebnu energiju za početak dnevnih aktivnosti - od igre do učenja.

Kašljanje i kijanje u maramicu Generacije dece učile su da treba dlanovima da prekriju usta i nos kad kijaju i kašlju, ali je zdravije da to čine u papirnu maramicu jer tako bacili neće preći na dlanove, a preko njih na druge ljude ili predmete koje dodiruju. Naučite dete da se tako sprečava širenje infekcija.

Pranje ruku Često pranje ruku u toploj vodi i sapunom pri vrhu je zdravih navika koje mališani treba da nauče. Redovno ih podsećajte da ovu naviku uvedu kao obaveznu nakon korišćenja toaleta, pre jela i kad uđu u kuću nakon igre, škole ili vrtića.

Puštanje vode u toaletu Mnoga deca nakon obavljene nužde zaborave da puste vodu. U početku budite s detetom u toaletu i objasnite mu zašto je važno koristiti toalet-papir i puštati vodu nakon obavljenog posla, a ne pre.

Igre na otvorenom U eri digitalne tehnologije deci su privlačniji mobilni telefoni, tableti i televizori, ali ih učite i da svakodnevno idu napolje, osim ako su bolesni. Često idite u prirodu i podstičite ih na aktivnosti na otvorenom poput vožnje bicikla, vožnje rolera, igre s vršnjacima...

Vreme za porodicu Zajedničko provođenje vremena vrlo je važna navika za mentalno zdravlje. Zajednički obroci ili gledanje odabranog TV sadržaja prilika je za razgovor i druženje.

Čitanje svaki dan Čitanje deci ključno za razvijanje čitalačkih navika i kasniji uspeh u školi, kao i za sticanje znanja i veština i razvijanje mašte.

Voda je najbolje piće Izbegavajte gazirana pića čija je konzumacija u porastu među najmlađima. To dovodi do debljanja, a zbog mnogo šećera i fosfatne kiseline koje ova pića sadrže dolazi i do bržeg razvoja karijesa. Voda je najbolji izbor.

Fizička aktivnost Šetnja u prirodi, trčanje po parku, bacanje frizbija, igranje školice, jurenje s drugom decom po dvorištu ili ples - sve to pomaže u kontroli telesne mase, regulaciji krvnog pritiska, snižavanju rizika od dijabetesa i podizanju samopouzdanja kod najmlađih.

Pranje zuba Od najranijeg doba uvedite ovu naviku, najpre detetu zube četkajte vi, a kad malo naraste, učite ga kako da to samo pravilno radi i budite mu primer od najranijeg detinjstva.

Do treće godine nije potrebna pasta, a kasnije birajte onu s manje fluora, prilagođenu detetovom uzrastu i učite ga da je dovoljno da nanese pastu veličine zrna graška i da je ne guta.

(Kurir, Foto:Profimedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...