NAUČNICI UTVRDILI: Žene su ujutru mrzovoljnije od muškaraca, evo zašto!
Foto: profimedia

pokazalo istraživanje

NAUČNICI UTVRDILI: Žene su ujutru mrzovoljnije od muškaraca, evo zašto!

Žena -

Žene koje se nisu dovoljno naspavale ujutro se bude prgavije i mrzovoljnije od muškaraca i potrebno im je više sna nego pripadnicima jačeg pola, pokazalo je novo istraživanje.

Naučnici na Univerzitetu u Severnoj Karolini takođe su utvrdili da nedostatak sna kod žena uzrokuje veći rizik od bolesti srca, depresije i psihičkih problema. Suprotno od žena, san nije toliko povezan sa zdravljem muškaraca.

foto: profimedia

Zapravo, u anketi se pokazalo da san ne utiče na povećan rizik od bolesti kod muškaraca.

"Otkrili smo da su žene depresivnije, pokazuju više ljutnje i neprijateljski su nastrojene u jutarnjim satima ako se ne naspavaju. Čini se kako manjak sna ima dramatičan uticaj na njih", kaže dr Majkl Breus za CBS News.

Ono što je zaista opasno je to da kod žena koje nemaju dovoljno sna dolazi do zgrušavanja krvi, što može dovesti do moždanog udara. Nije prvi put da stručnjaci sugerišu kako ženama treba više sna nego muškarcima. Jedan od vodećih britanskih stručnjaka takođe je rekao kako je ženama potrebno najmanje 20 minuta više sna nego muškarcima.

"Jedna od glavnih funkcija sna je da se mozak oporavi", kaže profesor Džim Horn, direktor Centra za istraživanje spavanja na Lafborou Univerzitetu.

foto: Profimedia

Kurir.rs/SuperŽena/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track