icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Cveće može biti jestivo, evo i koje!
Foto: profimedia

nije samo ukras

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Cveće može biti jestivo, evo i koje!

Žena

Neke vrste cveća odavno su se udomaćile u našim kuhinjama, bilo kao začin (šafran), bilo kao namirnica (brokoli, cvetača, artičoka, cvet tikvice i bazge), a najčešće u obliku čaja (slez, jasmin, lipa, hibiskus...).

 

Ovom je prilikom u središtu pažnje cveće koje najčešće doživljavamo samo kao ukras, a ono je i jestivo i hranjivo, piše Brzo i fino.

 

Lista jestivog cveća poprilično je dugačka: ruže, maćuhice, lavanda, tratinčice, kadife, maslačci, ljubičice, suncokreti, jorgovan, karanfili i tulipani

foto: profimedia

Najzastupljenije su jestive vrste našeg podneblja, koje se mogu naći u gotovo svakoj bašti ili livadi. Osim njih, u kulinarstvu se naravno može koristiti i cveće svih začinskih biljaka – ruzmarina, kadulje, bosiljka, belog luka.

 

Iako jestivo cveće raste čak i samoniklo u urbanim sredinama, branje na takvim mestima ne preporučujemo. Odnosno, berite ga ako će završiti u vazi, ali nikako na tanjiru!

 

Cveće koje planirate konzumirati berite što dalje od naseljenih područja.

 

Nakon branja cvetove stavite u hladnu vodu u koju možete dodati i malo soli, potom ih posušite na papirnim maramicama.

 

Poslije čišćenja cvetovi su spremni za dodavanje jelima – kako slatkim, tako i slanim.

 

Cvećem možete ulepšati i različite napitke. Najbolji efekat ćete dobiti ako cveće stavite u kalupe za led, dolijete vodu i zaledite. Cvetne kockice leda koristite u koktelima, ledenom čaju i sokovima.

foto: profimedia

Kurir.rs/Brzo i Fino/Foto: Profimedia

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.