Najnovije vesti

OTIŠLA JE DA JOJ RIBICE UKLONE MRTVU KOŽU SA STOPALA: Nije slutila da je čeka  BORBA ZA ŽIVOT i da će ostati bez PRSTIJU NA NOZI (VIDEO)
Foto: Pritnceen/FB

UZNEMIRUJUĆE

OTIŠLA JE DA JOJ RIBICE UKLONE MRTVU KOŽU SA STOPALA: Nije slutila da je čeka BORBA ZA ŽIVOT i da će ostati bez PRSTIJU NA NOZI (VIDEO)

Žena

Viktoriji Karhojz (29) iz Australije doktori su morali da amputiraju svih pet nožnih prstiju zbog bakterije kojom se zarazila u ribljem spa centru na Tajlandu.

Naime, Viktora je prvu nezgodu sa stopalom imala 2006. godine, kada je stala na staklo i porezala nožni palac.

Nije osećala bol pa tako nije ni primetila povredu. Kad je konačno videla, već je bilo prekasno - infekcija je zahvatila kost, pa su doktori morali da joj amputiraju deo palca.

Četiri godine kasnije, Viktorija je otišla na godišnji odmor na Tajland i tamo posetila jedan od popularnih 'fish spa' salona, u kojima ribice uklanjaju mrtvu kožu sa stopala i tako poboljšavaju cirkulaciju, a navodno pomažu i kod psorijaze, neurodermitisa, ekcema i kurjih očiju.

Međutim, umesto lepih stopala Viktorija je dobila još jednu infekciju - od bakterije koja se iz vode provukla kroz ranu od operacije.

"Nije mi bilo ni na kraj pameti da se moglo dogoditi nešto ovakvo. Gledala sam kako vlasnik salona priprema akvarijum s ribicama, sve mi je izgledalo vrlo čisto", ispričala je.

Ubrzo posle povratka kući, Victorija je počela da oseća simptome infekcije - mučnine, povišenu temperaturu i slabost.

Kako se njeno zdravstveno stanje pogoršavalo, otišla je kod doktora. Međutim, kako su infekcije bakterijom Schwelmenella vrlo retke, doktorima je trebalo više od godinu dana da postave pravnu dijagnozu. Bakterija napada kost, pa kako je vreme odmicalo, ličnici su morali da joj amputiraju ostatak nožnog p

palca.

"Tvrdili su da sam sve umislila" Godinu dana hodanja bez nožnog palca izazvalo je žuljeve na drugom prstu. Imala sam veliki bolni žulj na vrhu, ali nisam imala pojma da se ispod tog žulja već raširila nova infekcija. Ovaj put, doktori su morali da joj odseču i taj prst, pa sam ostala sa tri prsta na nozi.

"Bila sam zdrava sledeće dve godine, mislila sam da sam dobro prošla jer još uvek imam nogu i nastavila sam sa životom. Ali su onda ponovno počele mučnine", ispričala je Viktorija.

Viktorija kaže da je svakog jutra povraćala i imala konstantno povišenu temperaturu - ali doktori nisu uspevali naći izvor infekcije. Na kraju su zaključili da sam to sve umislila i da mi nije ništa.

Tek kad me moj ortoped naručio na vađenje krvi shvatili su da stvarno opet imam infekciju na kosti i jako povišene leukocite. Zbog toga sam se osećala toliko loše - objasnila je.

Krajem 2016. amputirani su joj treći i četvrti prst, ali ostavili su joj mali prst.

"Kako mi je ostao samo taj najmanji prst, dok sam hodala stalno sam se udarala. Prošle godine, primijetila sam da i taj mali prst izgleda sve lošije, i primijetila sam nekakvu tekućinu na čarapi. Nakon novih pretraga i rentgena, dijagnosticirana mi je nova infekcija i onda su mi krajem prošle godine odstranili i  i taj mali prst", prisjeća se.

Viktorija tvrdi da bi jednoga dana mogla da ostane bez cele desne noge ako na vreme ne uoči novu infekciju. Zbog toga, svakoga dana pregledava nogu i traži eventualne promene na koži.

"Povremeno se spotaknem jer nemam osećaja u stopalu, dugo mi je trebalo da se naviknem na to da nemam nijednog prsta na desnoj nozi. Ali srećna sam što uopše mogu da ustanem i hodam. Roditelji su vrlo ponosni na mene, a moji prijatelji misle da sam super zbog svega što sam preživela. Međutim, na kraju krajeva, videla sam ljude sa puno gorim ozledama i težim bolestima, pa se zapravo smatram sretnicom", rekla je.

Kurir.rs/Dejli mejl

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...