SVI GA PROSIPAMO U SUDOPERU, A NE ZNAMO DA JE TO SKROZ POGREŠNO: Evo gde treba da bacimo ulje posle upotrebe! I nikada ne radite OVO
Foto: Profimedia

ŠOK

SVI GA PROSIPAMO U SUDOPERU, A NE ZNAMO DA JE TO SKROZ POGREŠNO: Evo gde treba da bacimo ulje posle upotrebe! I nikada ne radite OVO

Žena -

Posle prženja prosipamo ulje u sudoperu i tako pravimo veliku grešku jer pored toga što prljamo cevi i zapušavamo ih, nepovratno zagađujemo životnu sredinu.

Postoji nekoliko načina da se rešite viška ulja i da pri tom ne zagađujete okolinu, ali i da ga ponovo bezbedno upotrebite za spremanje hrane.

foto: Profimedia

Ostavite ulje da se ohladi kako biste izbegli rizik da se opečete dok ga odlažete. Nikada ne ostavljajte velike i teške posude pune vrelog ulja ili sipate vrelo ulje u smeće. Ostavite ulje da se ohladi ako treba i preko noći. Ako je ostala mala količina ulja u tiganju, upijte ga papirnim ubrusima i bacite u smeće.

Sipajte ulje u posudu s poklopcem. Ako želite da opet iskoristite već korišćeno ulje, potrudite se da posuda bude dobro oprana i suva. Plastične tegle od kikiriki putera su odlične za čuvanje ulja. Označite na tegli šta je unutra kako neko od ukućana ne bi slučajno iskoristio ulje. Pre nego ponovo upotrebite ulje procidite ga kroz papir za filter kafu. Izbegavajte upotrebu istog ulja više od dva puta.

Sipajte ulje u plastičnu kesu za smeće i bacite je u kontejner. Tako ćete manje okolinu zagaditi, jer verovali ili ne jedan, litar bačenog ulja niz slivnik zagadi skoro jedan milion litara čiste vode. Pomenuta količina je količina vode koju čovek u potrebi za punih 14 godina.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Novi/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track