ZIMSKA VAGINA UGROŽAVA SEKSUALNI ŽIVOT ŽENA: Pojava je ozbiljna, a evo kako možete da utičete na nju!
Foto: Profimedia

ZDRAVLJE JE NA PRVOM MESTU

ZIMSKA VAGINA UGROŽAVA SEKSUALNI ŽIVOT ŽENA: Pojava je ozbiljna, a evo kako možete da utičete na nju!

Žena -

Temperature su počele da padaju, što može pogubno delovati na neke delove vašeg tela. Hladno vreme uzrokuje sušenje kože i pucanje usana, ali žene sada upozoravaju i na nešto još gore.

Jedna devojka je otkrila kako ta "suvoća" zahvata mnogo više od same kože i da to uzrokuje fenomen koji se zove "zimska vagina". Objasnila je i zašto se to događa.

foto: Profimedia

"Suh jesenji i zimski vazduh izvlači vlagu iz naših tela, ostavljajući kožu dehidriranom i ispucalom, dok nam se sinusi začepljuju. Premda vam to niko neće priznati, ni vagina nije imuna na suv period. Kada provodimo mnogo vremena u klimatizovanim ili zagrejanim prostorima, živimo u vazduhu u kom nema dovoljno vlage", rekla je Meri Burkeza.

Vaginalna suvoća može ozbiljno narušiti seksualni život, ali postoje načini za tretiranje toga neugodnog stanja. Žene se žale kako suvoća tamo dole može biti jako sramotna te da je zbog nje seks izrazito bolan. Doktori savetuju da se najpre isprobaju lubrikanti i ovlaživači vagine. Ako to ne pomogne, trebalo bi zakazati pregled u bolnici.

Burkeza kaže da su ponekad dovoljne male promene u načinu života, poput unošenja više zelenog povrća, izbegavanja agresivnih sapuna i kupovine ovlaživača vazduha. Vaginalna suvoća javlja se usled pada nivoa estrogena, tako da se ne slažu baš svi da spoljašnji uslovi utiču na žensko polno zdravlje.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Net.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track