HRVATSKA GLUMICA KOJA SE PRESELILA IZ ZAGREBA U BEOGRAD OGORČENA: Na Balkanu je žena ROBINJA, SLUGA i ŽRTVA, glavna sramota je biti žena bez muža! A onda je POENTIRALA...
Foto: Printscreen

SVAKA ČAST, MAJKO, ŽENO, GLUMICO...

HRVATSKA GLUMICA KOJA SE PRESELILA IZ ZAGREBA U BEOGRAD OGORČENA: Na Balkanu je žena ROBINJA, SLUGA i ŽRTVA, glavna sramota je biti žena bez muža! A onda je POENTIRALA...

Žena -

Hrvatska producentkinja i glumica Jelena Veljača nedavno je zbog rada na seriji "Pogrešan čovek" zagrebačku adresu zamenila beogradskom. Kaže da joj preseljenje u glavni grad Srbije nije teško palo jer voli promene. Na sreću isti je slučaj sa njenom ćerkom Lenom.

"Baš mi je pre neki dan, kad smo išle na vikend u Zagreb, rekla: "Ja volim da živim u Beogradu, samo želim da baka i Lara (to je njena najbolja prijateljica) isto dođu!". Kao i ja, Lena se veže za ljude. I raduje me što mislim da će tim selidbama postati građanka sveta, a ne klaustrofobično vezana uz samo jednu ulicu ili grad ili državu... No, Zagreb mi nedostaje. Ipak je to moj grad. Nedostaje mi pozorište jer živim prekoputa i često smo tamo, ali najviše mi, kao i Leni, nedostaju naši ljudi i činjenica da su udaljeni samo nekoliko tramvajskih stanica, a ne 442 kilometra", rekla je Jelena i dodala da joj nedostaje i friška divlja riba, ali da to nadoknađuje sjajnim mesom.

Serijom "Pogrešan čovek" Jelena donosi priču o životu samohrane majke koja je spremna na sve kako bi spasila život svoje kćerke.

"To je uvek aktuelna tema, majke su čudo ovog sveta, a samohrane majke pogotovo. Samo je trebalo da se dogodi dobar trenutak da napišem ovakvu priču. Možda i moje majčinstvo, ko zna. U svakom slučaju, veoma sam srećna da je samohrana majka glavna junakinja serije u "prajm tajmu" na dve televizije u regionu", pojasnila je.

Jelena je takođe samohrana majka. Lenu je dobila sa glumcem Draženom Čučekom, sa kojim je ostala u odličnim odnosima. Ona smatra da je danas izuzetno teško bilo je biti samohrana majka, ali da je verovatno najteže u patrijarhalnim sredinama koje su usmerene na mušku poziciju moći.

"Srećna majka znači srećno dete. Međutim, na Balkanu je žena robinja, sluga, žrtva. Slavi se poniznost, a ne shvata se da se time žena uopšte ne slavi, već ponižava. Nije slučajno da je koren reči poniznost i poniženje isti. Naši slovenski jezici reći će vam sve, samo ako znate da ih slušate i čitate. U tom smislu je pozicija samohrane majke stravična, jer ne samo da nas države gotovo uopšte ne štite, nego je i društvo nesenzibilno. Gotovo je sramota biti majka bez muža, dete bez oca. U zapadnim društvima to je sasvim normalno. Kao što i jeste, u suštini. Porodica treba da se dekonstruiše i to je jedini način da se ženama vrati slava i pozicija koja im pripada" zaključuje glumica, inače poznata po svojim feminističkim stavovima.

"Neophodno je da žene zarađuju isto kao muškarci, da više muškaraca preuzima brigu o sopstvenoj deci a da se to ne smatra "pomoći majkama", da više muškaraca ide na porodiljsko odsustvo, da su žene s karijerom u jednakoj poziciji kao muškarci s karijerom, da se zlostavljanje kažnjava kaznom zatvora i to ne uslovnom, da se osnuje registar zlostavljača, da se podstiče zapošljavanje samohranih majki, da se podigne iznos alimentacije, porodiljskih naknada, da se stanovi ne kupuju na imena muževa, već da država podstiče žensko vlasništvo smanjenjem poreza, da država podstiče muškarce da menjaju pelene, čiste i da se u školu uvede seksualno vaspitanje, ali i prevaspitanje muškaraca na Balkanu. To nam zaista treba", zaključuje ona.

jelena priznaje da joj je teško da sve poslovne obaveze uskladi s majčinstvom, te da je morala da angažuje bebisiterku:

"Srećom, Lenin tata je odličan otac i trenutno živi u Beogradu. Svejedno, većina toga je na mami. I zaista na kraju dana poznat mi je osećaj da mi je sve ovo previše, da posao pati zbog majčinstva, a Lena zbog posla. Međutim, srećom, jutro je pametnije od večeri, a i tešim se da će Lena jednog dana biti osnažena žena baš zato jer je od malih nogu gledala mamu kako radi".

Kurir.rs/Klix.ba/Foto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track