JE*AO NAS BALKAN, DA NAS JE*O! NJEN STATUS ZABOLEO JE  SVE MAJKE: Ćerku da naučiš da pere i sprema jer je ŽENSKO! Sasula nam je celu ISTINU u lice!
Foto: Profimedia

SISTEM VREDNOSTI

JE*AO NAS BALKAN, DA NAS JE*O! NJEN STATUS ZABOLEO JE SVE MAJKE: Ćerku da naučiš da pere i sprema jer je ŽENSKO! Sasula nam je celu ISTINU u lice!

Žena -

Status književnice i kolumnistkonje Milijane Barjaktarević na društvenoj mreži Fejsbuk o balkanskim običajima i tradiciji, vaspitavanju sinova i ćerki, kao i o ustaljenim obrascima koji su totalno različiti prema ženskom i muškom detetu, napravio je pravu mali revoluciju.

foto: Profimedia

"Je*ao nas Balkan, da nas je*o. Kad si mala - budi fina smerna, dobar đak, nemoj da prdneš nigde. Odrasla sam uz komšiju Marka koji smeo uvek da prdne, i nije morao uvek u prodavnicu, i uvek je smeo da se igra i gleda TV. Onda moraš biti fina da nađeš finog momka, da se fino udaš. Tu sam bila buntovnik, nisam poslušala mamu (!), ali sam ipak morala da slušam svekrvu jer ako joj sin voli pečeno meso i krompir svaki dan ima da ga jedeš, svaki dan na nos da ti izađe, je*alo ga i meso i krompir. Pa onda morala da se pravim da uživam u kuvanju paradajza - "Jel voliš da jedeš? Onda kuvaj!" - sistem vrednosti. Pa onda - lepo je što si rodila ćerku, ali "De-napni se, ako možeš i sina ne bi bilo loše". Rodim sina, zavolim ga ono baš- e ne valja. Razmazićeš ga! A ćerku da naučiš da pere i sprema - jer je žensko! E vala neću da je teram. Nek pomera granice i načela ove vukojebine, nek bude sama sebi gazda, nek ne da da je ucenjuje nijedan muškarac, nijedna žena, nijedno "balkansko pravilo!" Verujem u snagu žene i želim joj da bude svoja, da ima svoj dinar od svog znanja, a onda neka voli koga hoće, ako hoće. Nije bitna čista kuća, i čisti prozori, nego čist obraz, nego čista duša. Jer znam i one kod kojih sva kuća blista, zimnica kuhinju krasi, a srce od zlobe puca. Sve sam vam dala koreni moji, al ne dam ćerku u Balkanske skute", napisala je ona.

No, priča je ubrzo dobila i nastavak - autorka je priznala da se u još jednom navratu zainatila balkanskoj tradiciji, pa njen sin zna sve da skuva, iako je tek tinejdžer. A čak je samoinicijativno to naučio!

Komentari podrške i slaganja sa stavom književnice su stizali, ali neke majke javile su se i priznale da sad shvataju da su "podbacile" u vaspitavanju, jer svoje sinove nisu tako vaspitale.

"Pogodila si u epicentar ovog naseg nesvesnog naroda. Imam dva sina i neprestano slusam o tome kako MORAM da rodim i zensko da mi moze kad odraste da opere sudje,usisa itd. Da se razumemo,volela bih ja da imam i cerkicu,ali,ne da mi rinta u ovom veku gde postoji masina za sve. A opet,kad bih je i imala ja bih bila najgora tasta ikada", napisala je jedna majka.

foto: Printscreen/ Facebook

Kurir.rs/Foto Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track