PRESADILI SU JOJ TUĐE SRCE, A ONDA JE U NOSU POČELA DA OSEĆA MIRIS PRLJAVIH ČARAPA: Sve je bilo dobro dok se jednog dana...
Foto: Printscreen Instagram

ispovest

PRESADILI SU JOJ TUĐE SRCE, A ONDA JE U NOSU POČELA DA OSEĆA MIRIS PRLJAVIH ČARAPA: Sve je bilo dobro dok se jednog dana...

Žena -

Šeron Vilijamson je Britanka od 5o godina koja je bila je vrlo blizu smrti. Srce je prestalo da joj kuca. Doktori su rekli da neće da živi duže od 12 dana ako ne dobije novo srce. Četiri dana kasnije javili su joj da imaju organ za nju, navodno od vojnika koji je preminuo od povreda nakon ranjavanja u Iraku, a završio je u istoj bolnici u kojoj je i ona ležala.

Zahvat je prošao u najboljem redu i Šeron se polako oporavljala. Kako joj se snaga vraćala, počela je da primećuje čudne promene u svom telu. Pojavila se jaka želja za pivom i osećala je konstantan miris vlažnih vunenih čarapa u nosu. Šeron veruje da je to povezano s navikama muškarca čije je srce dobila.

"Sve što sam govorila kada sam se probudila nakon operacije bilo je da želim pivo. Očajnički sam ga želela. Napokon mi je član moje porodice doneo limenku piva u bolnici i odmah sam je popila", prisetila se i dodala da je miris čarapa osećala narednih godinu dana.

Da nešto s njenim srcem nije u redu primetila je nakon trčanja:

"Tog dana sam trčala oko 16 kilometara i baš se vratila do svog automobila kada počela da se osećam loše. Noge su mi se tresle, počela sam da povraćam. Otišla sam u bolnicu. U zadnje vreme sam bila u bolnici šest puta, ali uveravali su me da sam zdrava i u dobroj formi, i da ništa ne brinem", ispričala je, a prenosi Daily Mail.

Ali, jedno jutro, nakon što je opet završila u bolnici, ldoktori su rekli da joj je srce u toliko lošem stanju da prognoziraju da neće još dugo da živi ako ne dobije novo srce. Dijagnostikovali su joj gigantski miokarditis, poremećaj koji uzrokuje upalu srčanog mišića.

Dali su joj lekove i dva puta je operisali kako bi vratili ritam srca u normalu. Ali, izgubila je puno krvi i srce joj je stalo. Izgubila je svest. Jetre je počela da joj otkazuje. Transplantacija je bila jako hitna. Srećom, 19. marta 2011. godine javili su joj da se pojavilo srce za nju.

Šeron kaže kako sumnja da nosi srce vojnika jer su se takve glasine širile bolnicom dok je ležala tamo.

Naime, pojedinosti o tome čiji su donirani organi ne mogu da se otkriju zbog strogih pravila britanskog društva za transplantaciju. Pacijent samo može da sazna godine davaoca organa, pol, kako je umro i da li postoji rizik od infekcije ili maligne bolesti.

"Nisu mi rekli puno o njemu, osim da je bio star 38 godina i imao dvoje dece. Izašla sam sa svojom pričom u javnost kako bih ljude motivisala na doniranje organa. Da nije bilo srca tog čoveka, ja ne bih imala priliku da gledam kako moja ćerka raste i kreće na fakultet", rekla je.

Kurir.rs, 24sata / Foto: Printscreen Instagram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track