EVO KAKVA BOJA ŽUMANCETA JE ZDRAVIJA: Ovo sigurno niste primetili, ali valjalo bi znati šta jedete!
Foto: Printscreen

saznajemo

EVO KAKVA BOJA ŽUMANCETA JE ZDRAVIJA: Ovo sigurno niste primetili, ali valjalo bi znati šta jedete!

Žena -

Svakodnevno konzumirate jaja, a malo je poznato koliko je boja žumanceta bitna kada se radi o hranljivosti ovog životinjskog proizvoda. Kada obratite pažnju videćete da žumance vrlo često dolazi u različitim nijansama žute i narandžaste boje.

Svi ste bar nekad uočili bleđe žumance u jajetu koje smo kupili u nekom supermarketu, kao i skoro crveno ili tamno narandžasto žumance kod jaja kupljenih na pijaci domaće proizvodnje. Svakako su i jedna i druga ukusna i odlična za doručak. Da li ste se ikad pitali zašto su žumanca tako različita?

Tajna boje žumanca

Nisu dozvoljene nikakve veštačke boje u hrani za kokoške, ali neki farmeri dodaju prirodne pigmente kako bi pojačali boju. Crvenija boja žumanaca postiže se dodavanjem kapsikuma, a dodavanjem paprike postiže se sličan efekat.

foto: Printscreen

Šta boja žumanceta znači za naše zdravlje?

Negde postoji "teorija" da je tamnije žumance hranljivije. Međutim, koliko je to zapravo istinito! Možda ćete biti iznenađeni, ali to nema nikakve veze jedno s drugim. I bledo i tamno narandžasto žumance imaju iste hranljive vrednosti, odnos masti i proteina iako tamnije žumance ima malo više vitamina i manje holesterola.

Neki se, pak, kažu da što je žumance tamnije to je jaje ukusnije. Možda to niste primetili ovako, ali kada spremate francuski omlet za doručak, jaja sa tamnijim žumancetom daju omletu puniji ukus. Uprkos boji žumanceta, jaja su odličan izvor proteina u našoj ishrani.

foto: Printscreen

Kurir.rs / Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track