PREPOZNAJTE NA VREME HORMONALNE AKNE: Sa ovim problemom se suočavaju i žene u PEDESETIM, a evo koji su načini LEČENJA!
Foto: Profimedia

SAVET

PREPOZNAJTE NA VREME HORMONALNE AKNE: Sa ovim problemom se suočavaju i žene u PEDESETIM, a evo koji su načini LEČENJA!

Žena -

Akne su najčešća upalna bolest kože koja zahvata žlezde lojnice. Za mnoge, posebno žene, akne mogu biti problem koji se uporno javlja i nakon tinejdžerskih godina. Jasno je da je velika većina akni podstaknuta hormonima i hormonalnim promenama - uključujući onu vrstu koju ste imali tokom puberteta - ali, većina ljudi, kad govori o hormonalnim aknama, govori o aknama kod odraslih žena.

Akne kod žena vrlo su česte i mogu se pojaviti čak i u pedesetim godinama. Prema studiji Američke akademija dermatologije, oko 50 posto žena u dvadesetim godinama i više od 25 posto žena u dobu od 40 do 49 godina pod uticajem su hormonalnih akni. I treba ih tretirati s dodatnom pažnjom.

foto: Profimedia

Zašto dolazi do hormonalnih akni?

Obično su povezane sa ženskim menstrualnim ciklusom i fluktuacijama estrogena i progesterona koji dolaze zajedno s njim. Hormonske fluktuacije dovode do povećane proizvodnje ulja u porama. Hormonalne akne pojavljuju se ili pogoršavaju u cikličkim bljeskovima zajedno s mesečnim menstrualnim ciklusima. Obično je najgore tokom nedelje neposredno pre početka menstruacije, kada je progesteron na vrhuncu. Ako imate masnu kožu, T-zonu akne, mitisere, onda to nisu hormonalne akne. Ono što može doprineti razvoju akni je stres. Zbog stresa su sve upalne bolesti kože još gore.

foto: Profimedia

Kako lečiti hormonalne akne?

Vaši omiljeni toneri i tretmani za akne verovatno nisu u skladu s tvrdoglavim izbijanjem hormonalnih akni. Postoji nekoliko stvari koje možete pokušati, uključujući promenu ishrane, topikale tretmane i oralne lekove. Dobro je izbaciti šećer i mlečne proizvode i što više smanjiti jednostavne šećere, koji uključuju belu rižu, beli krompir, bombone, kolače, sok i prerađenu hranu.

Međutim, promjena ishrane može delovati kod nekih, a nekih ne.

Isprobajte ishranu bez mleka, bez glutena, bez mlečnih prerađevina i bez ugljenhidrata 60 dana kako bi videli uklanja li to akne. Topikalni tretmani, kao što su retinoidi, antibiotici i protivupalni lekovi, kao i salicilna kiselina ili benzoilni peroksid, takođe se mogu koristiti za lečenje hormonalnih akni. Većina žena ipak ima više uspeha s hormonalnim tretmanima.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/Novi.ba, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track