Najnovije vesti

NA NIKOLJDAN SE DEŠAVAJU MNOGA ČUDA: Desiće se i vama ako slavu obeležite uz OVE OBIČAJE i ne zaboravite da DECI obavezno uradite OVO! VALJA SE!
Foto: Printscreen

Veliki Praznik

NA NIKOLJDAN SE DEŠAVAJU MNOGA ČUDA: Desiće se i vama ako slavu obeležite uz OVE OBIČAJE i ne zaboravite da DECI obavezno uradite OVO! VALJA SE!

Žena
11:10h

Pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Nikolu, jednog od najpoštovanijih hrišćanskih svetitelja i zaštitnika najvećeg broja domova u Srbiji.

Sveti Nikola, Nikola Mirlikijski, poznat i kao Sveti Nikola Čudotvorac bio je episkop Mire Likijske u Maloj Aziji, u današnjoj Tuskoj. Živeo je u 4. veku i bio je poznat po tome što je tajno davao ljudima novac, ne očekujući ništa zauzvrat. Danas se poštuje kao svetitelj i čudotvorac u čitavom hriščanskom svetu.

Nikoljdan je po broju onih koji je slave, bez premca među Srbima, a takođe je hramovna i manastirska slava.

Svetom Nikoli je posvećeno više od 600 crkava pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve. Kako 19. decembar pada tačno na polovinu velikog božićnog posta, vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

Sveti Nikola je zaštitnik moreplovaca, trgovaca, strelaca, dece, i studenata po celom hrišćanskom svetu – kako na Istoku, tako i na Zapadu. Nikoljdan je kod Srba slava sa najvećim brojem svečara.

Hrišćani veruju da je Sveti Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju kraj njegovih moštiju iz kojih neprestano izbija sveto miro, kojim se leče bolesnici.

Ovaj svetitelj je spasavao nasukane i izgubljene brodove, pa se smatra zaštitnikom moreplovaca. Zbog toga ga mornari često pozivaju pri opasnim situacijama ili brodolomima.

foto: Printscreen

Danas, prema tradiciji, nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove. Ipak, u nekim krajevima Srbije se zadržao običaj da se na Nikoljdan pravi poseban, šareni kolač koji se ukrašava pticama od testa. Njega sveštenik obavezno osveštava i preliva vinom, pa se uveče on deli deci koja treba da ga pojedu sedeći na drvetu kako bi u narednoj godini bila zdrava i vesela.

U nekim krajevima održao se i običaj darivanja dece na današnji praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik. Zato, ako su vam mališani bili dobri, obradujte ih nekom sitnicom – njih ćete obradovati, vama će biti lepo, a i narod kaže – valja se.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...