SILVIJA (32) JE BILA VEGANKA, KRVARILA JE, LOMILA REBRA, A ONDA JU JE UJEO PAUK: Bubuljica je porasla u VELIČINU DLANA, operisali su je, ali tek kad je počela da jede KILO JAGNJETINE dnevno, ustala je na noge
Foto: Profimedia

JEDVA PREŽIVELA

SILVIJA (32) JE BILA VEGANKA, KRVARILA JE, LOMILA REBRA, A ONDA JU JE UJEO PAUK: Bubuljica je porasla u VELIČINU DLANA, operisali su je, ali tek kad je počela da jede KILO JAGNJETINE dnevno, ustala je na noge

Žena -

Silvija Tabor (32) iz Kalifornije zamalo je umrla pošto ju je ugriza pauk posle čeka je dobila tešku bakterijsku infekciju. Ova bivša veganka, oporavila se, tvrdi, tako što je iz prehrane izbacila sve osim mesa.

Prvo je primetila bubuljicu na preponi koja je ubrzo izrasla na veličinu dlana, a na torzu joj se pojavila ljubičasta oteklina. Lečnici su joj dijagnostifikovali po život opasnu bakterijsku infekciju koja se zove Nekrotizirajući fasciitis i izaziva odumiranje mekog tkiva.

Operacijom, koja je trajala tri sata, hirurzi su odstranili zaraženi deo tkiva, ali je njen oporavak trajao je neobično sporo.

Iako se od operacije prošlo dosta vremena, Silvija se i dalje osećala loše i vrlo slabo. S vremenom, nedostatak energije i osećaj slabosti počela je povezivati s dugogodišnjom veganskom prehranom.

Meso i malo soli Kada joj je prijatelj, napola u šali, predložio da postane mesožderka, Silvoja je ušla u 2018. sa neobičnom novogodišnjom odlukom - jest će isključivo meso i iznutrice.

Od uvođenja novog režima prehrane prošlo je godinu dana, a Silvija tvrdi da se nikad nije bolje osećala. Već godinu dana dnevno pojede oko kilogram jagnjetine, govedine ili iznutrica, začinjenih samo s malo soli.

Čak kaže da je zahvalna bakterijskoj infekciji jer je zbog nje ponovo mesožderka.

foto: Profimedia

"Moj probavni sistem narušila je ishrana koja se godinama sastojala samo od voća i povrća. Kad mi je prijatelj u šali predložio da počnem jesti samo meso, prvo sam mislila da je to najnezdravija stvar koju mogu da napradim", tvrdi.

Sanjala sam da jedem sirovo meso' "Moj organizam je očito tražio više proteina, jer sam počela osećati žudnju za mesom, pogotovo u vreme mesečnice. Često sam znala da sanjam da jedem sirovo meso", otkrila je.

foto: Profimedia

"Ako je neko pripremao odrezak, morala sam da izađem iz kuhinje jer je potreba da ga pojedem postala neizdrživa", dodala je. I pored želje da jede meso, Silvana se i dalje pridržavala veganske ishrane, što je postalo još teže kada je 2010. godine postala alergična na orašaste plodove.

"Došla sam do faze da sam jela samo voće, jer su mi od orašastih plodova i povrća počeli izbijati osipi na koži. Međutim, zbog šećera u voću, zubi su mi postali jako osetljivi, počeli su da me bole i kada bih popila samu čašu vode. A kako nisam dobivala dovoljno kalcijuma, kosti su mi postale jako slabe. Pokušala sam da pomerim kutiju i pritom slomila dva rebra", ispričala je.

Godinu dana kasnije, primetila je krv u stolici.

"Znala sam da moram da promenim ishranu, da me veganizam ubija. Čim sam stavila komad mesa u usta, odmah sam se počela osećati snažnijom.

Pazi gde kupuje meso, pa nema moralnih dilema - Nakon operacije, uzimala sam puno antibiotika koji su uništili mnogo dobrih bakterija potrebnih za dobru probavu. Imala sam problem sa želucem, baš kao u najtežim danima veganstva. Kad mi je prijatelj predložio da postanem isključivo mesožderka, već sam bila u fazi da mogu jesti samo meso, sve ostalo bi samo prošlo kroz mene", objasnila je.

"Mnogi misle da je to neobično, ali ja bih svakome savetovala da proba jer će se i oni možda osećati mnogo bolje", tvrdi. Iako je potpuno odbacila veganstvo, iz etičkih razloga vodi računa gdje nabavlja meso.

"Meso kupujem od lokalnog farmera, znam da dolazi s dobrog mesta, tako da više nemam moralnih dilema koje su me nekad mučile", zaključila je.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track