Najnovije vesti

DOMAĆICE, OVE GODINE MALO PROMENITE: Napravite  tradicionalnu vojvođansku ČESNICU sa orasima i medom (RECEPT)
Foto: Profimedia

SPREMITE SE ZA BOŽIĆ

DOMAĆICE, OVE GODINE MALO PROMENITE: Napravite tradicionalnu vojvođansku ČESNICU sa orasima i medom (RECEPT)

Žena

Recept za slatku česnicu u mnogome se razlikuje od recepta za slanu česnicu.


Česnica koja se tradicionalno pravi u većini vojvođanskih kuća i predstavlja neizostavni deo božićne trpeze, pravi se u slatkoj verziji, kao suva pita sa orasima. U nju se stavlja novčić za koji se veruje da će doneti sreću onome ko ga pronađe. Jedino domaćin sme da ga otkupi i ostavi na čuvanje pored ikone. Ovaj novčić se čuva tokom cele godine.

 

Neka vaša česnica bude slatka i ukusna uz ovaj recept:

 

Potrebno vam je:

1 pakovanje kora za domaćice koje nemaju vremena
da rastežu kore
500 grama mlevenih oraha
350 grama šećera
0,5 šoljice ulja
2 čaše kisele vode
400 grama meda
Po želji, možete staviti i malo suvog grožđa.

 

Priprema:

Zagrejte med u dubljoj šerpici dok ne postane tečan, a uz to u jednu šoljicu pomešate kiselu vodu i ulje. Izmešajte mlevene orahe i šećer. Kore ređajte u dobro podmazan pleh, tako što ćete na svaku treću stavljati fil (otprilike po 4 pune kašike), a kore koje nisu filovane, poprskajte vodom i uljem, a svaku drugu i sa medom. Kada dođete do polovine sa slaganjem česnice, ubacite dobro opran novčić, pa nastavite slaganje. Na kraju ostavite dve kore, pa ih dobro premažite uljem i česnicu isecite uzduž i popreko na željenu veličinu.

Stavite ih u rernu prethodno zagrejanu na 180 stepeni i pecite do 20 minuta. Vodite računa da vam se česnica ne prepeče i izvadite je čim vidite da su kore dobile finu žućkastu boju. Za vreme dok se česnica peče, u dublju šericu stavite ostatak meda i ugrejte ga ponovi sa čašom vode. Pred kraj pečenja česnice, izvadite je iz šporeta i ovom je premažite, da vam kolač ne bi ostao suv.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Opanak.rs/Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...