icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

DOMAĆICE, OVE GODINE MALO PROMENITE: Napravite  tradicionalnu vojvođansku ČESNICU sa orasima i medom (RECEPT)
Foto: Profimedia

SPREMITE SE ZA BOŽIĆ

DOMAĆICE, OVE GODINE MALO PROMENITE: Napravite tradicionalnu vojvođansku ČESNICU sa orasima i medom (RECEPT)

Žena

Recept za slatku česnicu u mnogome se razlikuje od recepta za slanu česnicu.


Česnica koja se tradicionalno pravi u većini vojvođanskih kuća i predstavlja neizostavni deo božićne trpeze, pravi se u slatkoj verziji, kao suva pita sa orasima. U nju se stavlja novčić za koji se veruje da će doneti sreću onome ko ga pronađe. Jedino domaćin sme da ga otkupi i ostavi na čuvanje pored ikone. Ovaj novčić se čuva tokom cele godine.

 

Neka vaša česnica bude slatka i ukusna uz ovaj recept:

 

Potrebno vam je:

1 pakovanje kora za domaćice koje nemaju vremena
da rastežu kore
500 grama mlevenih oraha
350 grama šećera
0,5 šoljice ulja
2 čaše kisele vode
400 grama meda
Po želji, možete staviti i malo suvog grožđa.

 

Priprema:

Zagrejte med u dubljoj šerpici dok ne postane tečan, a uz to u jednu šoljicu pomešate kiselu vodu i ulje. Izmešajte mlevene orahe i šećer. Kore ređajte u dobro podmazan pleh, tako što ćete na svaku treću stavljati fil (otprilike po 4 pune kašike), a kore koje nisu filovane, poprskajte vodom i uljem, a svaku drugu i sa medom. Kada dođete do polovine sa slaganjem česnice, ubacite dobro opran novčić, pa nastavite slaganje. Na kraju ostavite dve kore, pa ih dobro premažite uljem i česnicu isecite uzduž i popreko na željenu veličinu.

Stavite ih u rernu prethodno zagrejanu na 180 stepeni i pecite do 20 minuta. Vodite računa da vam se česnica ne prepeče i izvadite je čim vidite da su kore dobile finu žućkastu boju. Za vreme dok se česnica peče, u dublju šericu stavite ostatak meda i ugrejte ga ponovi sa čašom vode. Pred kraj pečenja česnice, izvadite je iz šporeta i ovom je premažite, da vam kolač ne bi ostao suv.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Opanak.rs/Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.