Najnovije vesti

DA LI KOFEIN UTIČE NA POROĐAJ? Istraživanje otkriva koliko šoljica kafe ili čaja je PREVIŠE za trudnice!
Foto: Profimedia

PAZITE

DA LI KOFEIN UTIČE NA POROĐAJ? Istraživanje otkriva koliko šoljica kafe ili čaja je PREVIŠE za trudnice!

Žena

Nedavno istraživanje pronašlo je vezu između kofeina i problema s porođajem,.

 

Ranije se smatralo da trudnice u organizam ne smeju da unose više od 200 mg kofeina. Međutim, nova studija je utvrdila da čak i ova mala količina može biti opasna te da može dovesti do povećanih problema s rođenjem. Prema istraživanju, postoji konzistentna veza između potrošnje čaja i kafe i teških ishoda porođaja.

 

foto: Profimedia


Uzorak grupe se sastojao od 1.000 Irkinja, od kojih je 48 posto izjavilo da im je glavni izvor kofeina čaj, dok je 39 posto reklo da je to kafa. Rizici kod beba koje se rađaju s abnormalno niskom porođajnom težinom ili onih koje su prevremeno rođene bili su dvostruko veći u grupi majki koje su konzumirale najviše kofeina.

U istraživanju čiji je glavni autor bio Ling Vei Čen rečeno je da rezultati ne mogu dokazati da li kofein direktno uzrokuje probleme s porođajem, ali da su došli do zaključka da postoji veza između njih.

 

foto: Profimedia


"Da bi se dokazala direktna veza između potrošnje kofeina i nepovoljnih ishoda rođenja, potrebno je provesti daljnja ispitivanja u kojima bi trudnice bile nasumice raspoređene u dve različite grupe, jedna bi dobila kofein, a druga ne", navodi se u izveštaju.

Važno je istaći da prosečna šoljica čaja sadrži između 33 i 75 mg. Šoljica instant kafe sadrži blizu 100 mg, dok filter kafa ima blizu 140 mg kofeina.

 

foto: Profimedia

Kurir.rs/TheIrishDailyMail, Foto: Profimedia

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...