PLIVANJE, STRANI JEZICI, PLES... Ovo su samo neke aktivnosti kojima morate učiti DETE od malih nogu, a razlog je FASCINANTAN!
Foto: Profimedia

SAVET ZA MAME

PLIVANJE, STRANI JEZICI, PLES... Ovo su samo neke aktivnosti kojima morate učiti DETE od malih nogu, a razlog je FASCINANTAN!

Žena -

Pri odrastanju, dete saznaje dosta informacija iz okoline te konstatno uči nove stvari. Često se kaže da mozak deteta funkcioniše kao sunđer. Upravo zbog toga treba rano početi s učenjem nekih stvari koje bi detetu mogle biti korisne u kasnijem životu.

Neka istraživanja pokazuju da se deca koja su u detinstvu učila drugi jezik lakše prilagođavaju promenama, te imaju bolje pamćenje. Učenje još jednog jezika od malih nogu pomoći će detetu da kasnije lakše nađe posao i da putuje bez brige o sporazumevanju. Naučnici sa Univerziteta Rotman tvrde da ljudi koji od malena uče dva jezika imaju manje šanse od razvijanja Alchajmerove bolesti u starosti.

foto: Profimedia

Plivanje i slične aktivnosti uče decu da vode aktivniji i ispunjeniji život. Plivanje će vašem detetu otvoriti vrata novih iskustava, te će se ono lakše snaći u bilo kojoj situaciji koja je opasna po njegov ili tuđi život. Ova aktivnost takođe pomaže njegovom mozgu da brže i bolje radi. Nedavno je objavljeno istraživanje u kojem je navedeno da sviranje instrumenta "odlaže starenje" jer održava neke ćelije u mozgu. Takođe, plesanje ima veliki uticaj na dalji život dece. Ova aktivnost se preporučuje pogotovo kod dece koja su hiperaktivna. Dokazano je da muzika pomaže u razvijanju kreativnosti, motoričkih sposobnosti te gradi samopouzdanje. Ples i muzika će takođe upoznati dete sa različitim kulturama, pomoći im da imaju otvorenije stavove i više samopouzdanja.

foto: Profimedia

Recikliranje i čišćenje su samo još neke od aktivnosti koje dete treba da praktikuje od malih nogu. Na ovaj način se ono brine o svojoj okolini, bilo da je u pitanju eksterijer ili enterijer. Stvara osećaj za higijenu i nastavlja život prema onome što je naučio, čuvajući tako okolinu i usmeravajući i ostale da čine isto. Iako su deca mala da bi odmah naučila da kuvaju, veoma ih je važno uključiti u takve aktivnosti na vreme. Ako od malena počnu da spemaju svoja jela, vrlo je verovatno da će kasnije u životu ređe jesti brzu hranu ili nešto nekvalitetno. Takođe, na ovaj način će razviti čula i više će eksperimentisati u kuhinji. Važno je naučiti decu da je novac sredstvo, a ne nagrada, te da nije bitno samo uštedeti nego i pametno potrošiti ono što uštedite. Objasnite svom detetu da nije moguće biti srećan 24 sata u svakom danu, te da će imati periode u životu kada neće baš sve biti tako bajno. Veoma je važno da vaše dete zna da prepozna ovakve osećaje, prizna ih samom sebi i izbori se sa njima na ispravan način. Razvijte emocionalnu inteligenciju vašeg deteta na vreme.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Klix.ba, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track