10 POSNIH JELA ZA PREDSTOJEĆE POSNE DANE: Ukoliko se dvoumite šta da skuvate za svoju porodicu što nije masno, a jeste UKUSNO I HRANLJIVO, evo predloga! (RECEPTI)
Foto: Profimedia

Isprobano

10 POSNIH JELA ZA PREDSTOJEĆE POSNE DANE: Ukoliko se dvoumite šta da skuvate za svoju porodicu što nije masno, a jeste UKUSNO I HRANLJIVO, evo predloga! (RECEPTI)

Žena -

U danima posta domaćicama nije uvek lako da za svoje domaćinstvo naprave ručak koji bi bio od namirnica koje nisu masne, ali jesu hranljive i ukusne. Ovo je 10 recepata za priprmu posnih jela na vodi.

1. Kačamak sa crnim lukom

Sastojci:

1/2 kg kukuruznog brašna,

2 glavice crnog luka,

1 l vode,

prstohvat soli.

Postan kačamak sa crnim lukom se priprema na sledeći način:

U litar posoljene vode koja vri lagano sipati pola kilograma kukuruznog brašna. Dok sipate neprestano mešajte kako se ne bi stvorile grudvice.

Kad se kukuruzno brašno dobro ukuva na tihoj vatri (oko 20 minuta), ostaviti na toploj ringli da se prokrčka još oko pola sata.

Crni luk iseckati, prodinstati ga na malo vode dok ne omekša, i malo posoliti.

Sipati kačamak u tanjir, a preko kačamaka sipati kašiku pripremljenog crnog luka i služiti.

foto: Printscreen YT

2. Povrće sa sosom od paradajza

Potrebni sastojci:

1/2 kg krompira, 300 g šargarepe, 1 koren celera, 1/2 kg karfiola, 2 kašike začina, 4 kašike brašna, 1/2 l soka od paradajza, 3 češnja belog luka, so

Priprema:

Krompir oljuštiti, šargarepu očistiti i iseći po dužini. Koren celera očistiti i iseći na četiri dela, a karfiol oprati. Sve to naliti vodom da ogrezne i obariti. Kada je kuvano, dodati začin, pa vodu iz povrća iscediti, a povrće složiti u činiju. Brašno razmutiti u soku od paradajza i usuti u njega vrelu vodu u kojoj se kuvalo povrće, neprestano mešajući na vatri i to onoliko dok se ne dobije željena gustina. Skloniti sa vatre, dosoliti i po želji urezati beli luk u sos. Na kraju sos preliti preko složenog povrća.

foto: Profimedia

3. Punjeni paradajz sa rižotom i pasuljem

Sastojci:

250 g svežeg crvenog pasulja, 750 ml bujona od povrća, 100 g crnog luka, 450 g pirinča, 250 ml crnog vina, 8 komada svežeg paradajza, 3 čena belog luka, kašika svežeg peršuna.

Priprema

Pasulj skuvajte sa bujonom od povrća. Ispecite seckani crni luk u teflonskom tiganju. Dodajte pirinač, propržite pa dolijte vino. Kada pirinač upije vino, dolijte bujon i kuvajte 15–20 minuta. Pri kraju kuvanja dodajte beli luk i začine. Svakom paradajzu odsecite vrh, operite ga i iscedite. Izvadite sredinu, usitnite je i dodajte u pripremljen rižoto i pasulj. Svaki paradajz posolite i napunite nadevom. Poklopite vrhovima paradajza, poređajte u vatrostalnu posudu i pecite oko 30 minuta.

foto: Profimedia

4. Riblji paprikaš

Potrebno je: 1 kg ribe (som ili smuđ, šaran i kečiga), 3 glavice crnog luka, 4 paprike, 5 paradajza, 1 ljuta papričica, biljni začin, litar i po vode, so.

Priprema: Sitno iseckani crni luk izdnistati s iseckanim paprikama, paradajzom i ljutom papričicom. Dospe se voda, u koju se ubaci na sitnije komade isečena riba i biljni začin. Posoliti po želji. Paprikaš se kuva na tihoj vatri bez mešanja, samo se povremeno prodrma lonac.

foto: Profimedia

5. Knedle od krompira

Potrebno je: 500 gr krompira, 500 gr brašna, prezle, so.

Priprema: 1/2 kg krompira skuvati sa ljuskom, oguliti i propasirati, posoliti i zamesiti sa brašnom. Dobro izrađeno testo razviti oklagijom, pa ga seći na kvadratiće i spuštati u kipuću slanu vodu. Knedle su skuvane kada počnu da isplivavaju na površinu. Valjati ih u prezle i služiti tople kao prilog (sa ribom recimo).

foto: Profimedia

6. Beli pasulj na vodi

Sastojci:

1/2 kg belog pasulja, 250 g crnog luka, 1 šargarepa, 1 suva paprika, 2 kašike brašna, aleva paprika, so.

Priprema:

Uveče potopiti pasulj u vodu da prenoći. Sutradan ga ocediti, naliti drugom vodom i staviti da provri. Ponovo ga ocediti i naliti vodom koliko da ogrezne. Dodati seckani luk, šargarepu, suvu papriku i kuvati dok se pasulj dobro ne raskuva. Brašno razmutiti u malo vode, dodati malo aleve paprike, pa sve to umešati u pasulj koji vri, dodati soli po ukusu i izmaći jelo sa vatre.

foto: Profimedia

7. Slani krompir

Potrebno je:

2 kg krompira,

1 veća veza peršuna,

2 kašike vegete,

so.

Priprema:

Krompir oljuštiti i iseći.

Naliti vodom da ogrezne, pa staviti kašičicu soli i kuvati na tihoj vatri.

Kada je kuvan, skloniti sa vatre i umešati sitno iseckan peršun.

Jelo možete služiti uz sok od paradajza ili rendani ren.

foto: Profimedia

8. Blitva sa brenim krompirom

Potrebno je:

1 kg blitve,

1 kg krompira,

3-4 čena belog luka,

so,

jabukovo sirće.

Priprema:

Blitvu očistiti, oprati i obariti u posoljenoj vodi.

Krompir oprati i takođe obariti u slanoj vodi.

Kad je povrće obareno procediti ga na đevđiru, blitvu iseći na krupnije režnjeve, a krompir oljuštiti i iseći na polovine.

Blitvu začiniti sitno seckanim belim lukom i jabukovim sirćetom

Služiti uz obaren krompir.

foto: Printscreen YT

9. Posna čorba od šampinjona i krompira

600 g krompira, 400 g šampinjona, veća glavica crnog luka, 1 struk praziluka, 1 šargarepa, začin od povrća, so, biber, peršun, lovorov list, kašika brašna ili gustina.

Prodinstati na vodi seckan luk i praziluk. Dodati krompir isečen na kockice i šargarepu sečenu na kolutove. Začiniti. Dodati lovorov list i kuvati da povrće omekša. Dodati pečurke isečene na listiće.

Brašno razmutiti u malo hladne vode da se razbiju grudvice pa ga umešati u čorbu. Još malo kuvati, posuti peršunom i služiti.

10. Varivo od soje

200 g soje, 3 šargarepe, 1 l soka od paradajza, 3 glavice crnog luka, 2 češnja belog luka, 2 kašike brašna, so, aleva paprika.

Soju je potrebno 24 sata držati u vodi. Ocediti je i staviti da se kuva. Dodati šargarepu, sok od paradajza i crni luk. Kada je jelo kuvano začiniti ga brašnom i alevom paprikom razmućenom u hladnoj vodi. Posoliti po ukusu i dodati beli luk.

foto: Profimedia

Kurir.rs, Posna jela / Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track