Najnovije vesti

VIŠE PRAŠKA NE ZNAČI MANJE FLEKA: 6 mitova o pranju veša
Foto: Shutterstock

ISTINA

VIŠE PRAŠKA NE ZNAČI MANJE FLEKA: 6 mitova o pranju veša

Žena

Dešava se Ukoliko pri pranju često ofarbate omiljenu majicu ili vam peškiri ne upijaju dobro, evo nekoliko trikova koje treba da znate kako ovakve greške više ne biste ponavljali

Pranje veša ni za jednu domaćicu nije nikakva naročita filozofija. Međutim, često se nađemo u situaciji da prljav veš stavimo u mašinu i razmišljamo kako da ga najbolje operemo. Ako ste mislili da hladna voda ne može da opere veš ili da sortiranje odeće pre pranja nije potrebno, onda je vreme da vam razotkrijemo nekoliko mitova o pranju veša.

Više deterdženta za prljaviji veš Ovo je definitivno najveći mit, kojim se postiže suprotan efekat. Ukoliko dodate vašem vešu više deterdženta od preporučenog, program koji ste izabrali neće moći da ispere sav deterdžent, što može da ošteti odeću i izazove alergijske reakcije na koži. Zato se pridržavajte pravila istaknutih na deterdžentu ili veš-mašini.

Hladna voda ne pere dobro Reč je o još jednoj neistini. Deterdženti za pranje veša podjednako se rastvaraju i funkcionalni su i u hladnoj i u toploj vodi. Istina je da neki materijali ne smeju da se peru u vreloj vodi, ali peškire, posteljinu i donji veš uvek treba prati na visokoj temperaturi.

Sortiranje odeće pre pranja Razdvajanje odeće nije staromodan savet, već izrazito funkcionalan i postoji s razlogom. Razdvajajte odeću na belu, crnu i šarenu i izbeći ćete situacije kad vam omiljena bela majica postane siva ili roze.

Izbledelim farmerkama nema spasa Pokušajte da starim izbledelim farmerkama vratite boju pranjem u mašini. Operite zajedno stare i nove farmerke i dodajte u mašinu šaku-dve soli. Višak boje s novih farmerki delimično će preći na one stare.

Peškiri mogu biti meki samo pomoću omekšivača Ovo je još jedna neistina. Omekšivač za veš će omekšati peškire, ali ih isto tako može učiniti previše mekanim, čak i pomalo "ljigavim" na dodir, što će rezultirati manjim upijanjem i neprijatnim mirisom vlage jer se sporo suše. Kad perete peškire, u veš-mašinu dodajte malo sirćeta i uobičajeni deterdžent, pa će i bez omekšivača biti mekani i nežni, a miris sirćeta se neće osećati.

(Kurir, Foto:Shutterstock)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...