OVE PROIZVODE JEDEMO SVI KAD HOĆEMO DA SMRŠAMO: Naučna istraživanja potvrdila su da ONI ZAPRAVO GOJE!
Foto: Profimedia

NEMOJTE DA BUDETE U ZABLUDI

OVE PROIZVODE JEDEMO SVI KAD HOĆEMO DA SMRŠAMO: Naučna istraživanja potvrdila su da ONI ZAPRAVO GOJE!

Žena -

Lajt proizvodi često se plasiraju kao zdravije namirnice od punomasnih proizvoda, međutim, naučna istraživanja govore potpuno drugačije. Prema nekim istraživanjima, više od 50% potrošača zainteresovano je za proizvode sa smanjenim količinama masti, soli, šećera, od kojih 25% tvrdi da su na dijeti, a 70% bi htelo da smrša.

Deo stručnjaka tvrdi da nema dvoumljenja da su “light” proizvodi štetni. Jogurti sa smanjenim udelom masnoće goje više od punomasnih proizvoda, jer im se često dodaju šećeri i drugi aditivi kojima se nadoknađuje nedostatak masti, tvrde iz organizacije "Nutrition Science Initiative" upozoravajući i kako takva kombinacija dodataka dovodi i do otpornosti na insulin, što je osnova za gojaznost, pa i dijabetes tipa 2..

Danci su 5 godina radili istraživanje, i došli su do saznanja da "lajt proizvodi" jesu krivi za porast gojaznosti čitave nacije.

"Upoređuju li se "light" i običan majonez, primetno je da su ulja i masti u "light" proizvodu zamenjeni nekim drugim sastojcima kako bi se u njima smanjila količina energije najmanje 30%. U "lajt" majonez dodat je modifikovani skrob i smanjen sadržaj ulja koje ima najviše kalorija", potvrdio je dr sc. Dario Lasić, načelnik Laboratorije za hemijske analize hrane Nastavnog zavoda Dr Andrija Štampar u Zagrebu.

Renomirani proizvođači uglavnom jako paze da su njihove tvrdnje istinite. No ima i obmanjujućih, pogotovo kad su u pitanju manje manufakture, iskustvo je ovog stručnjaka.

Prof. dr sc. Darija Vranešić Bender otkriva da je organizmu za optimalno funkcionisanje potreban uravnotežen unos svih nutrijenata, a to bi značilo 45-60% ugljienih hidrata, 25-30% masti, 15-20% proteina uz bitnih 25-30 g prehrambenih vlakana.

Motivi za konzumaciju "light" proizvoda kontrola su telesne mase, poboljšanje ishrane, preporuka lekara kod šećerne bolesti, debljine, insulinske rezistencije, povišenog krvnog pritiska... Kako bi njihova konzumacija zaista bila delotvorna, nužne su selektivnost i umerenost. Odsutnost ili mala količina određenog nutrijenta (šećera, soli, masti) u "light" proizvodima često je shvaćeno kao poziv na njihovu neograničenu konzumaciju. Međutim, nikako ne treba zanemariti činjenicu da, uprkos smanjenoj količini, proizvod obično ipak sadrži dotični nutrijent, te da se njegovom povećanom konzumacijom postiže jednak učinak: povećan unos onoga što se izbegava.

foto: Profimedia

Kurir.rs, Večernji list / Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track