NAJGORA HRANA KOJU MOŽETE JESTI U AVIONU: Umesto slanih grickarica, uzmite voće i sir
Foto: Shutterstock

LOŠ IZBOR

NAJGORA HRANA KOJU MOŽETE JESTI U AVIONU: Umesto slanih grickarica, uzmite voće i sir

Žena -

Ako ste ikad ušli u avion s omiljenom grickalicom ili čokoladicom i ustanovili da nema dobar ukus kao inače - niste jedini. Na 10.000 metara visine hrana jednostavno nije tako ukusna kao kad ste s obe noge na zemlji.

Letenje, naime, poprilično utiče na ukus i miris hrane i pića. Za to su delimično krive niže temperature - hladnije namirnice ne mirišu kao tople, što utiče i na ukus, koji je zbog toga neutralniji.

Zbog pritiska u kabini manje je kiseonika u ćelijama tela, pa se nekima može i čak zavrteti, a i glava boli češće. Osim toga, slabe i receptori za miris. Takođe, zbog cirkulacije suvog vazduha vlažnost u avionu je samo 12 odsto, što je niže nego u Sahari. Suv vazduh izaziva sušenje sluznice nosa, usta i grla, kao i osetljivost na ukuse i mirise.

Buka motora i plač nekog deteta takođe utiču na to kako doživljavamo hranu. Zbog buke na koju se podsvesno koncentrišemo kako bismo se u slučaju opasnosti mogli odbraniti, čokoladicu nećemo ni upola tako dobro doživeti kao u mirnim okolnostima.

Istraživanja pokazuju da u avionu hranu treba posoliti čak 20 do 30 odsto više, ali je zato percepcija voćnih aroma i kiselina stabilnija. Hrana koja će imati najbolji ukus u vazduhu sadrži citruse, začine, meso i zreli sir. S jelima poput testenine i piletine mogli biste se najviše razočarati jer neće imati mnogo ukusa.

Na dužim letovima, zbog povećanog rizika od dehidracije i glavobolje, najbolje je izbeći slanu hranu - em nije ukusna, em nam može biti loše ako ne pijemo dovoljno vode. Zato je slane grickalice bolje zameniti nekom alternativom, poput sira i voća, koji će doneti mnogo više zadovoljstva.

(Kurir, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track