ONA JE BILA ŽENA KAKVE NEMA - BUKVALNO! Zbog urođene anomalije za koju nije znala niko ne razume kako je DOŽIVELA 99! ŠOK!
Foto: Youtube screenshot

ZINUĆETE

ONA JE BILA ŽENA KAKVE NEMA - BUKVALNO! Zbog urođene anomalije za koju nije znala niko ne razume kako je DOŽIVELA 99! ŠOK!

Žena -

Rouz Mari Felps je rođena 1918. godine u malom gradu u Oregonu. Bila je najmlađa od četvoro dece u porodici i nije se stidela da kaže da je bila razmažena.

Iako je bila frizer po struci, uvek ju je zanimala nauka, tako da njena ćerka Peti Helmig veruje da bi bila odlična medicinska sestra da joj je pružena prilika. Čak je jedno vreme pomagala prilikom Drugog svetskog rata baš kao negovateljica ranjenih.

"Nikada se nije žalila na neke veće zdravstvene probleme. Odnosno najviše što znam je da je imala gorušicu", objasnila je treća ćerka kasnije gospođe Bentli, Džindžer Robins koja je istakla da je njena majka bila odličan plivač.

Rouz Mari je čak bila na operaciji navodno slepog creva i doktori njenoj deci nisu ništa rekli, a kasnije se ispostavilo da joj je izvađena materica. Rouz je sa svojim suprugom odlučila da postane donor tela za nauku i njena deca su zahvaljujući tome saznala istinu.

A ceo svet je dobio jedinstveno otkriće koje je predstavja ogroman korak u medicinskoj nauci!

Naime, na Univerzitetu za zdravlje i nauku u Oregonu u Portlandu je rađena disekcija na lešu žene i otkriveno je da su joj organi potpuno ispreturani. Ona za to nije znala punih 99 godina.

Dva studenta su se na proleće 2018. godine u patohidstološkoj laboratoriji Univerziteta za zdravlje i nauku u Oregonu pripremali da izvrše disekciju. Pripremili su leš koji se osećao na formaldehid. Tokom obične vežbe otkrili su medicinsko čudo. Slične grupe od po otprilike pet studenata bile su okupljene oko 15 različitih stolova za obdukciju i spremno čekali da vide ono o čemu su do tada samo imali prilike da čitaju u udžbenicima.

Voren Nilsen (26) je bio u timu koji je ispred sebe imao ženu staru 99 godina koja je umrla prirodnom smrću. Njeno ime je bilo Rouz Mari Bentli, ali studenti to tada nisu znali. Zbog poštovanja privatnosti umrlog, studentima se nikada ne otkriva identitet osobe koja leži pred njima na srebrnom stolu.

Međutim, studenti i njihov profesor su uskoro saznali koliko je posebna gospođa Bentli. Zaslužila je jedinstveno mesto u medicinskim i istorijskim knjigama.

Razlog za to je što je imala posebno stanje situs inversus sa levokardijom, odnosno potpuno inevrzan raspored organa sa leve i desne strane tela. Dakle, njeno telo je imalo izgled kao utroba normalnog čoveka u ogledalu. Ova urođena anomalija čini Rouz jedinstvenom osobom na planeti. Docent Kameron Voker je rekao da je mogućnost da se na svetu nalazi još jedna odsoba kao ona jednaka razmeri 1:50 miliona.

"Siguran sam da taj trenutak niko od nas prisutnih u sali za disekciju neće zaboraviti", dodao je Voker.

Kada su u daljem istraživanju studenti otvorili grudni koš da bi ispitali srce, shvatili su da nedostaje velika vena koja se nalazi obično sa desne strane. Profesor je, takođe, bio začuđen što nema na srcu donje šuplje vene. Nilsen i drugi mladi studenti su pregledajući telo otkrili da se njena donja šuplja vena nalazi na potpuno suprotnoj strani tela i da se provlači ispod dijafragme i penje se duž grudnog koša, savija se preko luka aorte, obilazi pršljenove i ulazi u desnu srčanu komoru. Međutim, to nije bila jedina neregularnost u telu gospođe Bentli.

Brojne vene koje obično izlaze iz jetre i prožimaju se kroz telo ili potpuno nedostaju ili su na nekom drugom mestu u telu i izviru iz drugih organa.

Situs inversus sa levokardijom nastaje tokom prvih 30 dana od začeća i još niko nije otkrio zašto. Javlja se kod jedne od 22.000 beba i uvek je prati teška srčana mana, pa svega 5 odsto novorođenčadi preživi. Pojava je do sada dijagnostikovana kod dečaka koji je živeo 13 godina i kod žene koja je živela 73 godine i smatrala se osobom koja je sa ovim urođenim poremećajem najduže živela.

foto: Youtube screenshot

Kurir.rs/CNN/Foto: Youtube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track