ZA USKRS NAPRAVITE KRST ZEMIČKE: Starinski hrišćanski običaj i odličan recept
Foto: Profimedia

TRADICIONALNI SLATKIŠ

ZA USKRS NAPRAVITE KRST ZEMIČKE: Starinski hrišćanski običaj i odličan recept

Žena -

Stavite 300 ml mleka da provri, zatim sklonite sa vatre i dodajte 50 gr putera ili margarina, piše Lepa & Srećna.

Ostavite da se prohladi. U posudi izmešajte 500 gr brašna, 7 gr suvog kvasca, 1 kašičicu soli i 75 gr šećera (ili ako koristite klasičan kvasac, prvo ga otopite u mleku).

Napravite udubljenje u sredini i dodajte smesu toplog mleka i putera pa joj dodajte i 1 umućeno jaje. Dobro promešajte pa umesite meko testo. Prebacite na pobrašnjenu dasku pa umesite da bude meko i glatko. Stavite testo u malo pouljenu posudu, prekrijte ga nauljenom folijom i ostavite ga da se diže do dvostruke veličine sat vremena na toplom mestu.

Umesite i ravnomerno rasporedite u testo, koje je još uvek u posudi, 75 gr suvog grožđa, 50 gr kandiranog voća, rendanu koru od pomorandže, 1 oljuštenu i sitno seckanu jabuku i 1 kašičicu cimeta.

Ostavite da odstoji još sat vremena dok se masa ne udvostruči, ponovo pokriveno nauljenom folijom da biste sprečili stvaranje kore na testu. Podelite testo na 15 jednakih delova, možete ga i odmeriti tako da svaki deo bude oko 75 gr. Oblikujte zemičke i složite ih u tepsiju ostavljajući im dovoljno mesta kad narastu.

Ponovo ih prekrijte ali ovaj put labavo, nauljenom folijom da testo raste još sat vremena. Zagrejte rernu na 220 stepeni. Za krst pomešajte 75 gr brašna i oko 5 kašika vode, postepeno ih dodajući, kašiku po kašiku, po potrebi. Oblikujte na svakoj zemički krst. Pecite ih na srednjoj temperaturi dvadesetak munuta dok ne dobiju lepu, zlatnosmeđu boju.

Blago zagrejte džem od kajsije da se otopi i toplim džemom premažite tople zemičke.

PROČITAJTE JOŠ:

VASKRŠNJA POGAČA SA ŠARENIM JAJIMA (RECEPT)

KAKO SE PRAVILNO POSTAVLJA STO: gde treba da stoje čaše za vino i vodu

NAJLEPŠE ČESTITKE ZA SREĆAN USKRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track