Najnovije vesti

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O VASKRŠNJEM UTORKU! Evo šta običaji nalažu da uradite tokom NAJSREĆNIJEG DANA u godini!
Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O VASKRŠNJEM UTORKU! Evo šta običaji nalažu da uradite tokom NAJSREĆNIJEG DANA u godini!

Žena

Vaskršnji praznici u većini srpskih krajeva traju tri dana, što znači da se i danas mnogi posećuju i goste, vesele... Ovo je pravo vreme za velika okupljanja, za susrete sa rodbinom iz udaljenijih krajeva i obnavljanje davno sklopljenih prijateljstava. U narodu je današnji dan poznat i kao Svetli utorak i za njega se vezuje veliki broj običaja i verovanja.

 

U Vodenoj sedmici, kako se još naziva prva nedelja po Vaskrsu, naročito se priznaju, i po važnosti izdvajaju, Vodeni utorak i Vodena subota, a prema starom narodnom verovanju, utorci važe za baksuzne dane.

 

Ali, ne i ovaj!

 

U narodu se Svetli (ili Vodeni) utorak smatra najboljim utorkom u celoj kalendarskoj godini! Stari kažu da je ovo dan koji, kao i Vaskrs, svima donosi radost i veselje. Takođe, ako se dete rodi na ovaj dan, biće srećno i dugovečno. Zbog toga se ponegde u selima, baš na današnji dan održavaju svadbe, jer se vreme praznovanja Vaskrsa smatra posebnom blagodati, pa se ta blagodat želi preneti i na nove supružnike i njihovu novoosnovanu porodicu.

 

 

Po verovanju u Gruži, na Svetli utorak nije dobro da se bilo šta radi (da se pere, šije, krpi...) sa muškom odećom, pogotovu onom budućih vojnika. Stari kažu da je na današnji dan dobro ići u posetu ili na put. Ako planirate da baš danas krenete, običaj nalaže da zamislite i želju. Ona će se ostvariti, a na putovanju će vas pratiti sreća.

 

U Šumadiji se praznuju tri Vodena utorka. To su, osim današnjeg, utorak posle Đurđevdana i onaj posle Trojice. Kako im i samo ime kaže, posvećena su vodi i praznuju se da bi pala kiša, neophodna za rast i rod useva.

 

Zbog toga jedina stvar koju pravoslavni vernici treba da ispoštuju u ova tri dana jeste da se vesele i raduju i da tu radost dele i sa svojim najdražima i najbližima.

 

foto: Profimedia

Kurir.rs/Dnevno/Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...