U HIJALURONSKU KISELINU KUNU SE SVE ŽENE: Ubeđene smo da nam ona HIDRIRA KOŽU, a srpska doktorka otkrila nam je ŠOKANTNU istinu
Foto: Shutterstock

mit ili istina? Hijaluronska kiselina

U HIJALURONSKU KISELINU KUNU SE SVE ŽENE: Ubeđene smo da nam ona HIDRIRA KOŽU, a srpska doktorka otkrila nam je ŠOKANTNU istinu

Žena -

Može li hijaluronska kiselina zaista da utiče na nestanak bora?

Ovaj sastojak je jedan od najčešćih u kremama za usporavanje starenja kože, koji navodno hrani i hidrira ćelije kože.

"Rekli bismo da kreme možete koristiti već od svoje trinaeste godine, odosno ulaska u pubertet, kada koža pod dejstvom hormona počinje da se menja. Ne postoji pravilo za pojedinca kako mu se koža menja i kada je starosna dob za prelazak na drugi tip kreme, ali je bitno da svakog pojedinca pogleda iskusni dermatolog i oceni koja je krema adekvatna za njega", kaže doktorka Gorana Bijelić i nastavlja:

"Do tridesetih potrebna je nega samo hidratantnim kremama koje će kožu održati jedrom i vlažnom. U tridesetim kreme treba da sadrže retinoide, jer kako starimo tako i opada nivo retionoida u koži, što smo stariji to je potreban veći procenat retinoida u kremi. Obavezan sastojak su i vitamini u kremama. U 50-tim, zbog pada estrogena, kreme bi trebalo da sadrže i fitoestrogene", zaključuje doktorka Bijelić.

Potrebno je da ne preskačete čišćenje kože jer kreme u protivnom ništa ne znače, pošto hranljive materije ne dopiru do unutrašnjosti pora.

"Prvenstveno je bitno da osoba zdravo živi koliko god je u mogućnosti. Tu podrazumevamo pravilnu ishranu, kvalitetan i redovan san, konzumaciju što manjih količina alkohola i nezdravih supstanci, a pušenje je strogo zabranjeno ukoliko želimo da održimo i zdravlje i lepu i kvalitetnu mladalačku kožu. Vrlo je bitno i pravilno čišćenje lica od nečistoća i šminke i da nikada ne zaspimo sa šminkom na koži", kaže doktorka Kristina Davidović.

Hijaluronska kiselina, koja je sastojak mnogih krema u koje se žene kunu, može dodatno isušiti kožu jer ne prolazi kroz nju i vuče vodu ka sebi.

Kurir.rs/Žena/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track