POMOZITE DETETU DA LAKŠE PROĐE KROZ PUBERTET: Vi mene uopšte ne razumete!
Foto: Profimedia

LENA DONOSI

POMOZITE DETETU DA LAKŠE PROĐE KROZ PUBERTET: Vi mene uopšte ne razumete!

Žena -

Potraga za vlastitim identitetom predstavlja težak i dug proces, često pun sumnji, koji za posledicu ima nedostatak samopouzdanja i periodičnu depresiju!

Taj osetljiv period u razvoju najmlađih, koji vrlo teško pada i roditeljima i deci, svakako je doba puberteta. Devojčice se od 11. do 18. godine, a dečaci od 13. do 20. (sada čak i ranije) iz dana u dan polako odvajaju od roditelja i njihovog sistema vrednosti. U zavisnosti od uslova u kojim žive, odnosa sa majkom i ocem i njihovih reakcija, neki teže, a neki lakše podnose pubertetsku krizu. Tinejdžeri se često žale da roditelji nemaju vremena da ih saslušaju i da ne razumeju njihove probleme.

Korak u svet odraslih Psiholozi tvrde da kada dođe trenutak da dete jasno i glasno počne da iznosi svoje mišljenje potpuno suprotno od mišljenja roditelja, ono to ne radi s namerom da ih iritira, već da bi pokazalo svoju individualnost. U doba puberteta ono prolazi kroz vrlo važne promene, odvaja se od sigurnosti detinjstva i ulazi u svet odraslih. Iako se oseća ponosno što sazreva, dete istovremeno i žali za svim onim prednostima koje nosi detinjstvo. Sve te faze razvoja su neophodne kako bi tinejdžer izgradio sopstveni identitet i shvatio šta jeste i šta želi da bude.

Potreba za dokazivanjem Potraga za vlastitim identitetom predstavlja izuzetno težak i dug proces, često pun sumnji, koji za posledicu ima nedostatak samopouzdanja i periodičnu depresiju. Stručnjaci ističu da su to normalna stanja za doba puberteta. Još nedovoljno sigurni u sebe, tinejdžeri su spremni da protestuju, da se bune protiv svega i svačega, da se ponašaju ekscesno. Trude se iz sve snage da budu upadljivi kako bi svima dokazali da postoje i da njihovo mišljenje treba da se uvažava. Roditelji adolescenata takođe prolaze kroz težak period jer često moraju da se odreknu svojih očekivanja.

Pronađite pravu meru Između previše i premalo ograničenja, roditelji moraju da budu mudri i nađu pravu meru. Psiholozi ističu da ako odsustvo ograničenja šteti detetu, preterana ograničenja takođe sprečavaju njegov razvoj. Odvajanje deteta roditelji će olakšati ukoliko zadrže svoje stavove, ali istovremeno i ostave mogućnost za razgovor s njim. Da bi podstakli detetovo samopoštovanje, oni treba da pohvale pozitivne strane svog mezimca umesto da se koncentrišu na one negativne.

Razgovor je iz raja izašao Roditeljima koji imaju tinejdžera savetuje se da uvek odvoje vreme za dete, da budu smireni i da maksimalno kontrolišu svoju eksplozivnost. Trebalo bi da čvrsto ostanu pri svojim stavovima kada je to neophodno, ali i da budu otvoreni za razgovor i kompromis. Isto tako, treba da puste dete da snosi posledice svojih dela, ali i da ga ohrabre kada ima inicijativu kako bi postalo nezavisno. Isto tako, sve vreme treba da se gradi međusobno poverenje. Ponekad je to dosta teško, ali će se kasnije višestruko isplatiti.

(Ljilja Jorgovanović, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track