LETI NE NOSITE MAJICE KRATKIH RUKAVA ZBOG OVE PROMENE NA KOŽI: Evo kako nastaju crvene tačkice i načina da ih se REŠITE!
Foto: Profimedia

SAVET

LETI NE NOSITE MAJICE KRATKIH RUKAVA ZBOG OVE PROMENE NA KOŽI: Evo kako nastaju crvene tačkice i načina da ih se REŠITE!

Žena -

Osip koji je u narodu poznat kao "pileća koža" obično nastaje od sunce, a službeni je naziv keratosis pilaris.

Ako ste se već zabrinuli da imate neku opasnu kožnu bolest, možete odahnuti jer nema razloga za brigu. Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije (NHS) objašnjava kako je to vrlo učestalo i bezopasno stanje i kako nema potrebe da zbog toga idete kod doktora, u slučaju da nemate ozbiljne probleme.

Keratosis pilaris nije zarazno stanje i ne prenosi se s osobe na osobu. Ako imate osetljivu kožu, crvene mrlje na rukama pojaviće vam se prilikom prvog izlaganja suncu ili pak zimi, kada mnogo vremena provodite u zatvorenim i toplim prostorima. Stanje najčešće zahvata stražnju nadlaktice, ponekad i zadnjicu i prednju stranu bedara, kao i ruke.

Ako jedan roditelj pati od toga, šanse su 50 posto da će ga imati i dete.

“Keratosis pilaris nastaje kada se previše keratina nakuplja u folikulama dlačica na koži. Keratin je protein koji se nalazi u spoljašnjem sloju kože i daje koži gustoću. Višak keratina blokira folikule dlačica naslagama grube kože. Te naslage proširuju pore, zbog čega je to vidljivo na telu", piše na stranici NHS.

foto: Profimedia

Četiri učinkovita tretmana:

- Koristite preparate za pranje tela koji ne sadrže sapun

- Mažite kožu losionom kada osetite da je suva

Nežno utrljajte piling na kožu ili koristite kamen za uklanjanje tvrde kože

- Tuširajte se mlakom vodom i izbegavajte vruće kupke

foto: Profimedia

Kurir.rs/Mirror, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track