OVE POSUDE NIKADA NE STAVLJAJTE U MAŠINU ZA SUDOVE: Evo šta može da se desi, tako ugrožavate i ZDRAVLJE!
Foto: Profimedia

oprez

OVE POSUDE NIKADA NE STAVLJAJTE U MAŠINU ZA SUDOVE: Evo šta može da se desi, tako ugrožavate i ZDRAVLJE!

Žena -

Mašina za pranje posuđa štedi naše dragoceno vreme i sve je češće u upotrebi. Međutim, postoje sudovi koje nikako ne smete prati u njoj!

foto: Profimedia

1. Drveni pribor za jelo: Varjače, drveni tanjiri, posudice ili bilo šta drugo od drveta mogu zbog visoke temperature u mašini da promene svoju strukturu, pa čak i da puknu! Zato radije birajte da ih operete na uobičajen način uz žicu i dobro trljanje.

foto: Profimedia

2. Kristalne čaše: Osetljivi kristal lako može da "nastrada" u mašini, ali i staklo vremenom može da izgubi sjaj. Zato ih perite ručno i koristite nežan deterdžent.

foto: Profimedia

3. Bakarno posuđe: Visoke temperature i agresivni deterdžent mogu da izazovu rđanje bakarnog posuđa.

foto: Profimedia

4. Rende: Rende je mučno oprati, pa ih rado stavljamo u mašinu, ali kako se ostaci hrane često "sakriju" u uglovima do kojih mašina ne može da dopre, ipak je bolje oprati ih ručno i to vrlo pažljivo. U suprotnom se može desiti da neka mrvica hrane ostane zakačena i da se vremenom čak i ubuđa!

foto: Profimedia

5. Skupi, kvalitetni noževi: Pranjem u mašini oni mogu vrlo brzo da otupe, naročito kada se radi o keramičkim noževima. Produžićete im trajanje ako ih perete ručno!

foto: Profoimedia

6. Posude za hranu kućnih ljubimaca: Mačke i psi rado njuškaju napolju, a često i pojedu stvari koje mi ne bismo ni pomirisali. Često se u njihovim ustima zbog toga skupe bakterije koje prenose na svoje posude. Lako se može desiti da temperatura u mašini za sudove ne "ubije" sve njih, pa se prenesu na naše posuđe. Poželjno posude vašeg psa perete ručno i to posebnim sunđerom samo za tu svrhu!

foto: Profimedia

Kurir.rs/Espreso, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track