DECA NAIVNA, PA VERUJU: Najčešće laži koje RODITELJI izgovore iz najbolje namere!
Foto: Profimedia

jer ja tako kažem

DECA NAIVNA, PA VERUJU: Najčešće laži koje RODITELJI izgovore iz najbolje namere!

Žena -

Vi ste za vaše dete svemoguća sveznalica i ono će vam poverovati bilo šta, ali činjenica je da roditelji to ponekad znaju da zloupotrebe. Evo šta najčešće kažu.

1. Zbog šećera su deca hiperaktivna

Ova "poznata činjenica" nekoliko se puta dokazala kao stara bajka za malu decu. Istraživanja su pokazala da se ponašanje dece ne menja bez obzira ima li u hrani mnogo ili malo šećera.

foto: Profimedia

2. Žvakaća guma ostaje u želucu sedam godina

Ne, nije istina - žvakaće se ne gomilaju u vašem stomaku. Zbog malo hranjivih sastojaka, telu treba nešto duže da svari žvakaću gumu, ali ona bi trebalo da izađe iz vašeg tela za najviše sedam dana, a ne godina.

3. Ne smete plivati pola sata nakon jela

Prema priči, ukoliko odete na plivanje nakon jela mogli biste se udaviti. Ne postoji apsolutno nikakva naučna osnova za ovu teoriju. Samo se zapitajte, jeste li ikada čuli da se neko udavio jer je otišao da pliva posle jela?

4. "Pucanjem" zglobova ćete dobiti artritis

Stručnjaci na Harvardu sproveli su nekoliko istraživanja koja su upoređivala stopu artritisa među ljudima koji nikada nisu pucali zglobove i onih koji su to godinama radili i otkrili su da nema povećanog rizika od artritisa kod onih koji ih pucaju.

foto: Profimedia

5. Pećinski ljudi su živeli u pećinama

Zapravo ne postoje "pećinski ljudi" - to je staromodan izraz koji se koristi za lovce-sakupljače i farmere kamenog doba. Pećine su se tokom paleolitskog doba zapravo koristile kao grobna mesta.

6. Gledanje TV-a preblizu ekranu može oštetiti oči

Možete sediti koliko god blizu želite jer gledanje televizije ne uzrokuje trajno oštećenje oka. Plava svetlost koja izlazi iz ekrana može uzrokovati naprezanje očiju, ali ono će podjednako uticati na vaše oči bez obzira na udaljenost na kojoj sedite.

7. Jedenje šargarepe poboljšava vid

Ovo je istina samo ako stvarno razmišljate izvan okvira. Vitamin A pomaže vidu, ali šargarepa u sebi nema vitamina A, ipak ona ima beta-karoten koji se u telu pretvara u vitamin A.

foto: Profimedia

Kurir.rs/24sata.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track