Najnovije vesti

NE DOZVOLITE DA VAS PAMTE PO LOŠEM MIRISU: Voda i sapun su iz raja izašli!
Foto: Profimedia

KUPAJTE SE, LJUDI

NE DOZVOLITE DA VAS PAMTE PO LOŠEM MIRISU: Voda i sapun su iz raja izašli!

Žena

Kako sprečiti znojenje i smrad i šta činiti kad ništa ne pomaže

Leto je godišnje doba u kom se tokom dana preznojimo milion puta. I to je normalno jer su temperature previsoke. Ali nije normalno da se neki (koji nisu bolesni) toliko strašno osećaju na znoj (čitaj SMRDE) da je to prosto neizdrživo. E pa, ovaj tekst posvećujemo njima. Nadamo se da će shvatiti poentu! Jer, pobogu, kupanje je svima dostupno, zahteva minimum vremena i skoro da ne košta ništa!

 

Da li znoj smrdi
Znojne žlezde u organizmu deluju kao prirodni klima-uređaj, a znojenjem se oslobađa višak toplote, štetnih materija i toksina. Znoj sam po sebi nema nikakav miris, ali ako dođe u kontakt sa bakterijama na površini kože ili odeće, nastaje neprijatan miris. Zato je važno da redovno održavate ličnu higijenu, pazite na ishranu i da u toku dana u organizam unesete dovoljno tečnosti.

 

Dezodorans ili antiperspirant
Postoje dve vrste sredstava protiv znojenja, dezodoransi i antiperspiranti. Dezodoransi zapravo ne sprečavaju znojenje, već samo prekrivaju neprijatan miris znoja ostavljajući prijatan mirisni trag, dok antiperspiranti štite i od znojenja i od neprijatnog telesnog mirisa koji se usled njega razvija. I jedne i druge nanosite samo nakon tuširanja, na čist pazuh, jer ćete u suprotnom postići kontraefekat - pojačaćete znojenje, a miris će biti još gori.

foto: Profimedia

Pravila letnje higijene
Za osećaj potpune sigurnosti i nesputanost pokreta, dezodoransi i antiperspiranti jednostavno nisu dovoljni. Zato, ako se preterano znojite, primenite sledeće savete:
* Nosite isključivo garderobu od prirodnih materijala (pamuk, lan...)
* Redovno se depilirajte, tj. odstranjujte dlačice ispod pazuha, na kojima se skupljaju bakterije
* Jedite manje mesa, posebno masnog, a više povrća
* Hladna voda pospešuje znojenje, pa se zato tuširajte samo mlakom vodom
* Smanjite pušenje, kafu, alkohol i jake začine, kao i namirnice koje utiču na miris znoja (beli luk, plodovi mora...)
* Redovno se opuštajte jer stres pospešuje znojenje
* Vežbajte ili idite u saunu jer, iako zvuči paradoksalno, znoj sportista skoro da i nema miris
* U slučaju izrazito naglašenih simptoma koji upućuju na mogućnost poremećaja procesa znojenja, obavezno posetite dermatologa.


Kad ništa ne pomaže
Mnogo ljudi se žale se na prekomerno lučenje znoja tokom cele godine, a ukoliko je to vaš slučaj, patite od hiperhidroze. Pojačano tuširanje i korišćenje dezodoransa ne pomažu u uklanjanju problema, osim što nakratko suzbijaju neprijatan miris tela. Najdelotvornije je ubrizgavanje botoksa pod kožu dlanova i pazuha jer to sprečava nervne ćelije da šalju signale i stimulišu znojne žlezde.

 

(Kurir, Foto:Profimedia)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...