GLAVNI GOSTI NA SVADBI BILI VITEZOVI I DVORSKE DAME! Par iz Pančeva obeležio 33 godine zajedništva po srednjevekovnoj tradiciji u GRAČANICI! (FOTO)
Foto: TOG

PRAVI SRBI

GLAVNI GOSTI NA SVADBI BILI VITEZOVI I DVORSKE DAME! Par iz Pančeva obeležio 33 godine zajedništva po srednjevekovnoj tradiciji u GRAČANICI! (FOTO)

Žena -

U manastiru Gračanica održano je nesvakidašnje srednjovekovno venčanje. Na ljubav i slogu zavetovali su se pančevci Gordana i Srđan Mrkalj u prisustvu dvorskih dama i vitezova.

Ceo događaj odvijao se u srednjovekovnom ambijentu, mlada i mladoženja bili su odeveni u kneževskim odorama, a do oltara su ih pratili vizezovi sa rekvizitima i damama u garderobi iz srednjeg veka. U svatove su pored najbližih došli i radoznali građani i turisti. Sve je proteklo uz arhaičnu muziku.

Srednjovekovnim venčanjem Gordana i Srđan Mrkalj iz Pančeva krunisali su i 33 godine braka.

foto: TOG

"Nakon toliko godina želja nam je bila da se venčamo i u crkvi. Hteli smo da to bude u Gračanici na Кosovu, jer ovde je jedna od najvećih srpskih svetinja. Na ovaj način želeli smo i da damo primer ostalima, da se sete odakle su potekli i gde su koreni Srbije", kazao je Srđan.

Nakon venčanja za mladence i goste organizovana je i svečana trpeza.

Srednjovekovno venčanje organizovala ja Turistička organizacija Gračanice, kao kruna trodnevnog međunarodnog viteškog festivala Šild/Štit. Ovakvo venčanje biće deo turističke ponude Gračanice, a sve u cilju čuvanja tradicije, ističe direktor TOG-a Boban Petrović.

"Cilj ovakvog venčanja i celokupnog Šild festivala je oživljavanje srednjeg veka, odnosno očuvanje srednjovekovne kulture i tradicije, a čin venčanja je svakako deo toga. Trogodnevnim događajima, takmičenjima i brojnim zanatima želimo da promovišemo Gračanicu, obogatimo turističku ponudu i pokažemo da viteški duh nije umro", kazao je Petrović.

Šild festival završava se danas dodelom priznanja i nagrada učesnicima.

foto: TOG

Kurir.rs/RadioKIM.net/Foto: TOG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track