Najnovije vesti

MAJKE, NEMOJTE TAKO ČISTITI CUCLU DETETU, SAMO PRENOSITE BAKTERIJE: Vrlo je moguće da ćete ovim pokrenuti INFEKCIJU i stvoriti bebi ALERGIJU!
Foto: Profimedia

ŠTA TO RADITE

MAJKE, NEMOJTE TAKO ČISTITI CUCLU DETETU, SAMO PRENOSITE BAKTERIJE: Vrlo je moguće da ćete ovim pokrenuti INFEKCIJU i stvoriti bebi ALERGIJU!

Žena

Džon Zigler je objasnio da se neretko događa da majke misle da je bolje da one prve liznu cuclu pre nego što je daju detetu jer će dete biti zdravije ako se ranije suoči sa bakterijama. Ako majka ima neku infekciju ili bakteriju u ustima koja još uvek nije u velikom broju preneće se na bebu.

"Filozofija iza ideje da je bolje da majka prva lizne cuclu se zasniva na priči da dete koje odrasta u sredini koja ima više bakterija i izazova za organizam neće patiti od alergija tokom života, za razliku od dece koja odrastaju u savršeno čistim uslovima. Ali, još uvek nije najjasnije koji su to tačno okidači za alergije", objašnjava Zigler.

foto: Profimedia

Kako je imunolog rekao deca koja odrastaju na selu i farmama ređe pate od astme.

"Oni su izloženi raznim bakterijama od posuda u kojima se stavlja hrana za životinje, ali opet ni ovo nije siguran dokaz da je to razlog zašto ređe boluju od astme", dodaje Zigler.

Imunolog kaže da je najbolje prokuvati cuclu ukoliko roditelji žele da je sterilišu.

S obzirom na to da bebe u tom periodu razvijaju imunitet i ne mogu da se odbrane od svih infekcija i bakterija, a neke mogu biti jako opasne za njih.

Zablude

Još jedna od velikih zabluda je da ako majka prva lizne cuclu da je manja šansa da će dete oboleti od astme.

Istraživanja Henrija Forda iz Zdravstvenog centra u Americi pokazalo je da jedan deo mama steriliše cuclu ključalom vodom, jedan deo mama uz pomoć sapuna i vode, a najmanji broj pre nego što bebi da cuclu, prvo je stavi u svoja usta.

foto: Profimedia

Studije koje se ne slažu

Doktorka Elejn Abu Džud rekla je da istraživanje koje je sprovela je pokazalo da ako su bebe izložene određenim mikroorganizmima da su manje šanse da obole od astme.

"Naša studija je pokazala da ako roditelj uzme cuclu u svoja usta pre nego što je da detetu kod te dece je ustanovljen niži nivo LgE antitela. Visok nivo lgE antitela povećava rizik od alergija i alergijske astme", objasnila je doktorka Elejn Abu Džud.

Kako piše magazin "The Sun" u Velikoj Britaniji više od milion dece boluje od astme. Takođe, primetno je da deca sa viškom kilograma češće obolevaju od astme nego ona koja su aktivna.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...