Najnovije vesti

SVI DRŽIMO LUBENICU U FRIŽIDERU I TAKO JE HLADIMO: Niste ni svesni koliku GREŠKU pravite! Stručnjaci otkrili na kojoj temperaturi je NAJBOLJA ZA JELO
Foto: Profimedia

Dobro je znati

SVI DRŽIMO LUBENICU U FRIŽIDERU I TAKO JE HLADIMO: Niste ni svesni koliku GREŠKU pravite! Stručnjaci otkrili na kojoj temperaturi je NAJBOLJA ZA JELO

Žena

Istraživanje koje je sprovelo američko ministarstvo poljoprivrede pokazuje da svi mi koji lubenicu pre konzumiranja stavljamo u frižider grešimo.

 

Naime, kako kažu stručnjaci, lubenicu treba držati na sobnoj temperaturi kako bi zadržala sve hranljive sastojke kojima obiluje. Kada je hladna, lubenica gubi većinu vitamina i hranljivih materija.

foto: Profimedia

Još jedna stvar koju su naučnici otkrili je ta da lubenica nastavlja da proizvodi vitamine i hranljive materije i nakon što je ubrana, ali ponovo - samo ako je na sobnoj temperaturi. Kada je stavimo u frižider, taj proces se značajno usporava.

 

U sklopu istraživanja naučnici su na 14 dana stavili lubenicu na 21, 12 i 5 stepeni i ispostavilo se da one koje su bile čuvane na 21 stapen imaju 40 odsto više likopena i od 50 do 139 odsto više beta karotena.

 

- Svaka namirnica u frižideru gubi zdrave materije. Zato lubenice treba kupiti onoliko koliko ste izračunali da će se pojesti i odmah je konzumirati. Ako vam ipak ostane, bolje je da joj izvadite koštice, izblendirate je i zamrznete, pa ostavite za jesen ili zimu. Uvek je, za svaku voćku, veća korist ako je ili odmah konzumirate ili nerasečenu zamrznete, a najviše hranljivih materija gubi se kada je načetu stavimo u frižider - kaže nutricionista Milka Raičević.

 

A lubenica je jedna od najboljih stvari kojima možete da se počastite leti jer se sastoji od 90 odsto vode, pa ćete vas hidrirati i osvežavati. Zbog tog njenog svojstva je idealna i za dijete, a puna je hranljivih stvari poput vitamina a i c, betakarotena, likopena, gvožđa, cinka i mnogih minerala.

foto: Profimedia


Kurir.rs/Žena/softpedia.com/Foto Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...