NA PETROVDAN NAŠE BAKE SU PRAVILE OVAJ SLATKIŠ! Ispoštujte ovaj divan OBIČAJ, zamesite pitu od jabuka na starinski način (RECEPT)
Foto: Profimedia

Tradicija

NA PETROVDAN NAŠE BAKE SU PRAVILE OVAJ SLATKIŠ! Ispoštujte ovaj divan OBIČAJ, zamesite pitu od jabuka na starinski način (RECEPT)

Žena -

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. Na ovaj dan se ništa ne radi u polju, naročito se ne uprežu konji u kola.

Opšti je običaj kod Srba u Vojvodini da se do Petrovdana nisu smele seći jabuke nožem, niti se smelo jabukama loptati, ili pak udarati jednu o drugu jabuku, jer se verovalo, da će ako se to čini, padati krupan grad i uništiti useve.

U nekim selima južnog Banata na Petrovdan ujutru raznose jabuke prvim susedima za dušu umrlih, a ponegde se jabuke odnose u crkvu na osveštenje.

Opšti je običaj da se za Petrovdan mese kolači sa jabukama koji se zovu “petrovača”.

Evo tog starinskog recepta.

SASTOJCI:

1 šolja neotopljene masti 1 šolja šećera 1 šolja mleka 1 celo jaje 1 žumance brašna po potrebi limunova kora 1 prašak za pecivo

NADEV:

1 kilogram narendanih jabuka (po mogućstvu petrovača)

prezle šećera po želji cimet

PRIPREMA:

Penasto umutiti mast, jaja i šećer pa dodati mleko, rendanu koru limuna i brašno pomešano sa praškom za pecivo da se zamesi fino testo da može lepo da se oklagija i ne lepi za sto. Testo podelite na dva dela. Jednu koru staviti u pleh, preko fil od narendanih jabuka, (jabuke ne treba cediti od soka) prezle i cimeta, pa posuti jabuke šećerom, i staviti drugu koru.

Pitu staviti da se peče u toploj rerni na blagoj temperaturi. Pečenu pitu posuti vanilin šećerom, a kad se ohladi šećerom u prahu.

Kurir.rs/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track