PRAVILNO TUŠIRANJE: Da ne bude više štete nego koristi, poslušajte OVE SAVETE!
Foto: Shutterstock

Lična higijena

PRAVILNO TUŠIRANJE: Da ne bude više štete nego koristi, poslušajte OVE SAVETE!

Žena -

Postoje neka pravila koja treba znati da biste zaštitili kožu i osigurali ono što od ovog rituala i očekujemo: čistoću i svežinu

Tuširanje je ritual koji svakodnevno primenjujemo, a leti čak i nekoliko puta dnevno.

Međutim, kada to radimo, često ne obraćamo pažnju na neke stvari koje nam mogu doneti više štete nego koristi. Recimo, prevruća voda može oštetiti i dugoročno isušiti kožu, a ako ne sapunicu ne isperete dobro, možete izazvati ozbiljnu iritaciju. Zato evo nekoliko saveta koje pri obavljanju lične higijene treba da imate na umu.

foto: Shutterstock

Vruća voda

Vruća voda preosetljivu kožu može da opeče, a na normalnoj da prouzrokuje crvenilo i osećaj da je ona suva, zategnuta i bolna. Dugoročno, ona isušuje kožu i čini je podložnijom ekcemima. Naime, topla voda iscrpljuje lipidnu barijeru kože i uzrokuje isparavanje. Zato je za tuširanje uvek bolja voda niže temperature, pogotovo ako inače brzo crvenite.

Sunđer za kupanje

foto: Shutterstock

Malo toga prija kao dobar, čvrst sunđer za kupanje, ali nažalost, imamo i loše vesti: vlažan sunđer doslovno privlači razne vrste bakterija i već kod sledećeg pranja može biti ozbiljan izvor infekcija. Zbog toga su pogodnije flanelske rukavice, koje nakon tuširanja možemo staviti na pranje.

Zaostala sapunica

Ostavljanje bilo koje vrste gela za tuširanje ili sapuna na koži može dovesti do iritacije kože i isušivanja i takođe otvara put za pojavu ekcema. Zato ih uvek temeljno isperite s kože. To se podjednako odnosi i na šampone za kosu.

Predugo i prečesto tuširanje

Ako pod tušem otpevate jednu pesmu, to je u redu, ali ako ste otpevali pola albuma, to može biti štetno za kožu. Suva, dehidrirana i osetljiva koža, naime, ne voli predugo tuširanje jer tako gubi vodu. Ako se tuširate često, nabavite uljani gel za tuširanje koji pomaže rehidrataciju.

foto: Shutterstock

Brijač sa strane

Ako ste navikli da ostavljate brijač u tuš-kabini ili na ivici kade, razmislite o tome koliko ste bakterija tako pustili u taj mali prostor, pogotovo ako ga pre toga niste dobro isprali. Naime, na oštrici britvice uvek mogu zaostati komadići kože i dlaka, koji su leglo za skupljanje bakterija do novog tuširanja i brijanja.

Otvoreni gel ili šampon

foto: Shutterstock

Uvek nakon korišćenja zatvorite sve gelove i šampone, kao i kutijice sa sapunom, jer otvoreni postaju idealna meta za klice i bakterije. Takođe, isperite poklopac i vrh bočice pre nego što je zatvorite da se na ostacima šampona ne bi skupljale bakterije. Najbolje je da ih držite na suvoj polici da biste smanjili mogućnost razmnožavanja i prenosa bakterija.

Protiv spuštenih stopala BEBE MIŠIĆE NAJBOLJE JAČAJU BOSE

Leti, kad su deca aktivnija napolju i više se znoje, potrebno ih je oblačiti lagano, a vrlo je važan i izbor obuće. Kad dete prohoda, bilo bi dobro da ona bude od prirodnih materijala, po mogućnosti sandale, a ne patike ili plastična obuća. Kad odete na more, omogućite bebi, pa i većem detetu da bude što više boso. Hodanje bosih nogu po šljunkovitim plažama kod dece odlična je prevencija protiv spuštenih stopala.

Kurir.rs/Ekipa Kurira Foto:Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track