Najnovije vesti

DECA TREBA DA SLUŠAJU UČITELJICU JER JE ONA KAO RODITELJ U ŠKOLI: Ne kažnjavajte vaše đake da se ne bi UPLAŠILI školske klupe, a ovih 5 MAGIČNIH rečenica će ih OPUSTITI
Foto: Profimedia

pripremite ih za radne pobede

DECA TREBA DA SLUŠAJU UČITELJICU JER JE ONA KAO RODITELJ U ŠKOLI: Ne kažnjavajte vaše đake da se ne bi UPLAŠILI školske klupe, a ovih 5 MAGIČNIH rečenica će ih OPUSTITI

Žena

Bliži se septembar i početak nove školske godine. Deca su uzbuđena, a poneka i uplašena, baš kao i roditelji na kojima je da ih pažljivo pripreme za novi ciklus obrazovanja.

Šta je najbolje reći detetu, a šta mu ne smete nikako reći? Mnogo je dilema, mogućnosti, a mi smo sa psihologom proverili šta je najefikasnije i saznali da su ovo najbolji saveti za mame i tate školaraca.

"Prvo, da se obraća sa Vi nepoznatim osobama. Drugo, da sedi pravilno i mirno u stolici. Treće, da sluša pažljivo", navodi psiholog Radmila Grujičić i dodaje:

foto: Profimedia

"Četvrto, da vas pita ako nešto ne razume i peto, da sluša učiteljicu jer je ona zamena za roditelje u školi. Treba mu dakle reći sve ono što mu je potrebno i važno kako bi mogao da se učitelju ili učiteljici slobodno obrati."

Savete nije teško primeniti a kada ih pažljivije pogledate, vidite da je njima sve obuhvaćeno, od bezbednosti deteta do učenja.

Uz ove savete i dobar start i cela školska godina bi trebalo da bude uspešna.

Ove preporuke mogu da za kratko vreme, koliko je i ostalo, daju odlične rezultate, ali psihološkinja je istakla nešto što bi roditelji mogli da zapamte za ubuduće, posebno oni čija deca tek treba da pođu u školu.

foto: Profimedia

"Napomenula bih da se priprema za školu obavlja duži niz godina pre samog polaska u školu, a posebno godinu dana ili šest meseci pre kad deca idu u predškolsko odeljenje. Izuzetno je važno da se roditelji naoružaju potrebnim strpljenjem jer je i deci potrebno vreme da prihvate sva pravila koja u školi važe", poručila je.

Važno je samo da se od škole ne pravi bauk i da se dece ne zastrašuje ni ocenama ni kaznama zbog negativnog učinka u školi.

Učenje je proces sa usponima i padovima, a ovih prvih nema bez uspešnog prevazilaženja ovih drugih.

Bitno je da i da učenje bude ne samo korisno nego i zabavno, a tome mnogo doprinosi odsustvo od straha i kazni.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...