Najnovije vesti

BILJNO MLEKO JE TOKOM POSTA IZBOR MNOGIH: Ima stvari koje morate da ZNATE pre nego što pođete da ga kupite, a BADEMOVO možete napraviti sami u svojoj KUHINJI (RECEPT)
Foto: Profimedia

TREND U ISHRANI

BILJNO MLEKO JE TOKOM POSTA IZBOR MNOGIH: Ima stvari koje morate da ZNATE pre nego što pođete da ga kupite, a BADEMOVO možete napraviti sami u svojoj KUHINJI (RECEPT)

Žena

Sve su popularnija biljna mleka, posebno u vreme posta, kada su dostojna alternativa kravljem, no zanimljivo je da ovaj trend zapravo konstanta za neke ljude i da je nezaobilazan deo njihove ishrane i zdrave rutine.

Ovo se najpre odnosi na vegane i vegeterijance, ali i ljude kojima mlečni proizvodi prave određene smetnje u organizmu, no konzumacija biljnog mleka postala je i neka vrsta pomodarstva i preke potrebe za one koji prate unos kalorija ili nutrijenata u svoj organizam.

foto: Profimedia

U svakoj bolje snadbevenoj prodavnici lako ćete pronaći čitavu paletu proizvoda ovog tipa, a čak ako vam se na primer i ne dopadne sojino mleko, do sada najrasprostranjenije, tu su još i bademovo, kokosovo, ovseno, pirinčano, orahovo, heljdino, pšenično... Zanimljivo je da upotreba biljnog mleka do te mere postaje uobičajena da je i u većini kafeterija i kafiće moguće poručiti kafu sa nekom vrstom ovakvog napitka.

"Biljna mleka su mleka samo po imenu i malo zajedničkog sa pravim mlekom imaju; ipak, danas su odlična alternativa kravljem mleku. Kao što je to slučaj sa većinom namirnica, najbolji je napitak koji napravimo sami, a u te namene možemo zavisno od ukusa koristiti orašaste plodove (badem, lešnik, orahe), indijski orah, kokosove mrvice (tzv. brašno), sam kokos, pa čak i ovsene pahuljice. Recepture su brojne, a svima je zajednički deo natapanja odabrane namirnice, te blendanja i ceđenja kroz gazu kako bismo dobili bistro belu tečnost, nalik mleku", objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.

Ipak, ako očekujete da vam biljna mleka nadomeste ukus klasičnog mleka, ostaćete razočarani... No, uprkos nešto drugačijem ukusu, ona su sjajan dodatak kafi, a vrlo su osvežavajuća i okrepljujuća i kada se piju samostalno.

Nutricionistkinja, pak, savetuje na šta bi trebalo da obratite pažnju, ako ste već rešili da uvrstite ovakvo mleko u ishranu.

"Treba istaći i njegovu kvarljivost, te je neophodno skladištenje u frižideru , mada se po potrebi može i zalediti. Ako govorimo o kupovnim proizvodima ovog tipa, umeće čitanja deklaracija postaje neophodna veština, kako ne bismo kupili "zdrav" proizvod pun šećera i emulgatora. Naročitio lošeg sastava jesu biljna mleka u prahu, te njih, ukoliko niste vični čitanju deklaracija, izbegavajte", zaključuje Olajdžija.

foto: Profimedia

RECEPT ZA MLEKO OD BADEMA

Donosimo i jedan do mnogobrojnih recepata za bademovo mleko, a imajte na umu da su vam za pripremu istog neophodni dobar blender i strpljenje.

Potrebni sastojci:

1 čaša badema ili indijskog oraha 3 čaše vode 4 urme (opciono)

Orašaste plodove zalijte vodom, pa ostavite da odstoje 8-12 sati. Nakon toga, prospite vodu i dobro operite plodove, pa ih ubacite u blender i dodajte vodu.

Ako želite slađe mleko, dodajte i urme. Sve dobro izmiksujte, a potom procedite masu kroz gazu, pa mleko prespite u staklenu flašu ili činiju. Možete da ga čuvate u frižideru 3-4 dana.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...