NIJE BITNO ŠTA JEDETE NEGO KAD: Evo u koliko sati bi trebalo da RUČATE ako želite da SMRŠATE!
Foto: Profimedia

NAUČNICI DOKAZALI

NIJE BITNO ŠTA JEDETE NEGO KAD: Evo u koliko sati bi trebalo da RUČATE ako želite da SMRŠATE!

Žena -

Kada jedemo gotovo je jednako važno kao i to šta jedemo ako želimo da smršamo. Svako ko je na dijeti bi trebalo da zna da se obroci, naročito ručak, moraju jesti u određeno vreme kako bi se kilogrami uspešno izgubili. A da li znate koje je najgore vreme za ručak ako želite da smršate?

Španska studija sprovedena na 1.200 ispitanika s prekomernom težinom pokazala je da prekasno konzumiranje ručka, preciznije posle 15 časova, rezultira gubitkom manje kilograma. Studija je proučavala određeni protein ključan za kretanje i sagorevanje kalorija kroz telo.

Ljudi sa specifičnom varijacijom ovoga proteina izgubili su manje kilograma kada su jeli ručak posle 15 sati u poređenju s ljudima koji su jeli ručak pre 15 sati. A zbog čega nam ručak može sabotirati mršavljenje? Naučnici objašnjavaju da cirkadijalni ritam, kako i osećaem pospanosti, u našem telu upravlja i osećajem gladi.

foto: Profimedia

Metabolizam je individualan mehanizam, a vreme konzumiranja hrane u odnosu na cirkadijalni ritam može uticati na gubitak težine. Cirkadijalni ritam takođe kontroliše lučenje insulina u telu. Ukoliko jedete u vreme kada je telo manje osetljivo na insulin, masnoće će teže prolaziti kroz telo i teže ćete smršati.

Dok vreme u koje jedete ručak može uticati na liniju, naučnici nisu pronašli nikakvu razliku u mršavljenju kada su proučavali vreme doručka i večere. Razlog tome može biti i činjenica da je istraživanje sprovedeno u Španiji u kojoj ljudi skoro polovinu dnevnog unosa kalorija pojedu za ručak.

foto: profimedia

Da Španci rade dobro, pokazala je jedna ranija studija koja je dokazala da ljudi kojima je ručak glavni obrok u danu izgube više kilograma i imaju niži indeks telesne mase (BMI). Prema podacima Svetske federacije za gojaznost, oko 40 posto žena u SAD-u ima problema s gojaznošću, dok je u zemljama u kojima je ručak tradicionalno obilniji, taj postotak manji, poput Španije (21.4 posto), Nemačke (23.9 posto) i Mađarske (31.3 posto).

foto: Profimedia

Kurir.rs / Zadovoljna.hr / Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja