GREŠKE NEISKUSNIH  RODITELJA: Stvari koje sigurno nećete ponoviti
Foto: Shutterstock

Ne radite ovo

GREŠKE NEISKUSNIH RODITELJA: Stvari koje sigurno nećete ponoviti

Žena -

Tate i mame, samo opušteno Većina nas tek kad dobije drugo dete može da se osvrne i shvati koliko smo bespotrebno preterivali u mnogim stvarima brinući o prvenčetu

Iako svaki roditelj za svoje dete uvek želi sve najbolje, iz neiskustva često pravi greške.

A sve to, naravno, u cilju da zaštitimo mališana ili da mu neke stvari olakšamo. To je sasvim u redu, ali ponekad iz čistog neznanja umemo i da preteramo.

Donosimo nekoliko priznanja roditelja koji su otkrili greške koje su pravili s prvim detetom i koje, kažu, nikada ne bi ponovili s drugim.

Ljudima ste rekli ime deteta pre rođenja

Otkriti prijateljima i porodici koje ćete ime dati detetu može biti velika greška. Iako vam to možda ne deluje kao problem, ali svako od njih će imati mišljenje o imenu još nerođenog deteta i tako učiniti da vam se to ime možda sve manje sviđa.

Prerano uvođenje čvrste hrane

Ova greška može se dogoditi pogotovo kod mladih mama s prvim detetom. Obično u tom periodu dobijate mnogo saveta, pa više ni sami ne znate šta je dobro za vašeg mališana. Po tom pitanju nekad i lekari znaju da pogreše i prerano preporuče unos čvrste hrane. Zato je važno da se prvo informišete i vidite šta vašem detetu najviše odgovara.

Dete niste često vodili na igralište ili u parkić

Zbog preterano zaštitničkog stava prema svom detetu možete napraviti više štete nego koristi. Naime, ako imate priliku da ih vodite da se igraju sa vršnjacima, učinite to bez razmišljanja, čak iako se s posla vratite umorni. Ako počne ranije da se druži s vršnjacima, kasnije neće imati problema s uklapanjem u društvo i učinićete mu uslugu.

foto: Shutterstock

Ne možete da dočekate sledeću fazu

Kada je vaše dete još bebica, jedva čekate da prohoda i progovori. Kada progovori i prohoda, jedva čekate da nauči da čita i piše, a kad se i to desi, jedva čekate da završi osnovnu školu, pa srednju i tako dalje. Ovakvim razmišljanjem gubite, ne uživate u procesu njegovog odrastanja, već dozvoljavate da vam svi lepi trenuci prođu pred nosom. Umesto da razmišljate kako jedva čekate da prođe neka njegova faza, fokusirajte se na dete i uživajte u svakom minutu njegovog odrastanja.

foto: Shutterstock

Stid zbog nemogućnosti da dojite

Mnoge majke nakon porođaja ne mogu odmah da doje. Većina njih se zbog toga oseća tužno i frustrirano, a pogotovo zbog pritiska okoline i rodbine da je dojenje obavezno. Ako smatrate da je za vaše dete bolja dohrana ili mleko koje ste izmuzli, to je samo vaša stvar i ne bi trebalo da se zbog toga osećate loše.

Završavali ste rečenice mališanu

Neka deca su pričljiva, a kada nešto pričaju, treba im duže vremena da dođu do poente priče. Zbog toga roditelji često umesto njih završavaju rečenicu misleći da su mu tako olakšali i oslobodili ih muka. Međutim, nije tako. Ono mora samo doći do završetka priče bez vaše pomoći. Tako razvija svoje govorne i komunikativne sposobnosti.

Forsirali ste dete da se grli

Terati dete da zagrli ili poljubi rodbinu prilikom dolaska ili odlaska možda vam se ne čini kao greška, ali ispostavilo se da ipak jeste. Neka deca su previše stidljiva i ne vole bliske kontakte sa svakom osobom. Zato, ako vidite da dete to ne želi, nemojte ga forsirati. Ono će samo odlučiti kome je privrženo i kome će pokazati takve emocije.

foto: Shutterstock

Kurir.rs

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track