BOLJI JE OD POPULARNIH KNEDLI: Sezona ŠLJIVA je u jeku, iskoristite ih za ukusan KOLAČ koji se sprema ZAČAS! (RECEPT)
Foto: Profimedia

BAŠ UKUSNO!

BOLJI JE OD POPULARNIH KNEDLI: Sezona ŠLJIVA je u jeku, iskoristite ih za ukusan KOLAČ koji se sprema ZAČAS! (RECEPT)

Žena -

Sezona šljiva je u punom jeku. Iskoristite je i napravite ovaj ukusan, jednostavan i brz kolač s dodatkom ovog obožavanog voća u kojem se citrusne note spajaju s neodoljivom slatkoćom vanile.

Sastojci za kolač od šljiva:

- 4 jaja - 150 gr šećera (kristal) - 300 gr brašna - 2 kašičice praška za pecivo - 100 gr putera - 10 velikih kašika mleka - sok od 1 limuna - 1 kašičica ekstrakta vanile ( ili 1 štap vanile) - 300 gr šljiva

foto: Profimedia

Priprema:

1. Pomešajte prašak za pecivo i brašno i stavite na stranu. Puter otopite na laganoj vatri. Šljive operite, prepolovite i obavezno odstranite koštice.

2. Cela jaja mumutite sa šećerom sve dok smesa ne postane svetložuta i ne udvostruči se. U nju polako dodajte puter (mora biti mlak, nikako vruć), a zatim sok od limuna i mleko. Nakon toga dodajte vanilu. Ako umesto ekstrakta vanile koristite štapić, isecite ga na pola i sastružite nožem iz njga semenke koje potom dodajete u smesu.

3. Na kraju dodajte brašno, mešajući mikserom na laganoj brzini.

4. Pleh za pečenje po želji namažite piterom ili uljem i pospite prezlom. Sipajte smesu u pleh i na vrh poslažite šljive. Kolač potom stavite u rernu na 180 stepeni i pecite otprilike 30 minuta. Kolač je gotov kada dobije lepu zlatnu boju i odvoji se od ivica pleha.

Savet: Kolač možete poslužiti uz kuglu sladoleda od vanile ili malo šlaga.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Zadovoljna.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track