Najnovije vesti

USTANITE ODMAH: Da ne bude - još samo 5 minuta
Foto: Shutterstock

kako da se proBudite sveži bez odlaganja alarma

USTANITE ODMAH: Da ne bude - još samo 5 minuta

Žena

Saveti Ne surfujte internetom kad legnete, ne spavajte u pretoploj prostoriji i ne pijte mnogo kafe u toku dana

Ma kolika spavalica bili, moguće je probuditi se ujutro ranije nego što ste navikli. Treba samo da postepeno menjate vreme buđenja i odlaska u krevet i zaboravite na prelistavanje mejlova i posao pre spavanja.

Ako želite da se probudite pola sata ili sat ranije kako biste uspeli da završite sve obaveze koje vas očekuju, dovoljno je da uskladite tek nekoliko navika, savetuju stručnjaci za spavanje.

Budite razumni i dosledni

Najbolji način da steknete naviku ranijeg buđenja jeste da navijate alarm svaki dan u isto vreme, nešto ranije od onog na šta ste navikli. Dakle, ako inače spavate do 8.30, nemojte odjednom naviti budilnik u 5. Pokušajte da uskladite vreme tako da alarm prve nedelje podesite na 8, a druge na 7.30, što će telu dati vremena da se prilagodi.

foto: Shutterstock

Kako se ono polako bude prilagođavalo, postepeno ćete imati potrebu da ranije odlazite u krevet uveče. Međutim, imajte na umu da nije dozvoljeno varanje, tj. odlaganje budilnika. Kad sat zazvoni, odmah ustanite, nema one dobro poznate rečenice „još samo pet minuta“. Stručnjaci preporučuju da se istog ritma pridržavate i vikendom da biste uspostavili rutinu.

Isključite ekrane pre spavanja

Uveče su mnogi navučeni na pretraživanje neta, odgovaranje na mejlove, a pogotovo na dopisivanje preko društvenih mreža. Sve te aktivnosti preterano stimulišu mozak, a gledanje u plavo svetlo ekrana dovodi do slabije proizvodnje hormona spavanja (melatonina). Zato je važno postaviti vremensku granicu i isključiti TV, kompjuter i mobilni u to vreme kako biste mozgu dozvolili da se umiri.

foto: Shutterstock

Udahnite svež vazduh i vežbajte

Vežbanje može uticati na unutrašnji sat i umanjiti anksioznost i depresiju, koje su često krivac što se prevrćemo po krevetu i što ne možemo da zaspimo. Budite umereni kad je u pitanju poslepodnevni odmor (trideset minuta opuštanja je dovoljno) i količina kafe koju unosite, jer previše kofeina može potpuno da vas razbudi.

foto: Shutterstock

Osvetljenje i osveženje

Preporuka za dobar san, pa i za lako ustajanje jeste da uveče prigušite svetla i prilagodite temperaturu u sobi u kojoj spavate. Obavezno provetrite prostoriju i podesite temperaturu na oko 20 stepeni, što je najprijatnije za spavanje. Da biste se rešili jutarnjeg umora, koji se može povezati s dehidratacijom preko noći, pored kreveta ostavite čašu ili flašicu s vodom kako biste je ujutro popili čim ugasite alarm.

Kurir / E.K. Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...