Najnovije vesti

KAŠIKA JABUKOVOG SIRĆETA TOPI MASTI KAD SE RAZMUTI U VODI?! Žene se kunu u ovo, a prava ISTINA je upravo OTKRIVENA!
Foto: Profimedia

NIJE TAKO JEDNOSTAVNO

KAŠIKA JABUKOVOG SIRĆETA TOPI MASTI KAD SE RAZMUTI U VODI?! Žene se kunu u ovo, a prava ISTINA je upravo OTKRIVENA!

Žena

Verovatno čak i vrapci znaju starinski trik za mršavljenje - kašika jabukovog sirćeta razmućena u vodi. Pre opsesije različitim prirodnim napicima koji magično tope salo i skidaju kilograme koji na Internetu niču kao pečurke posle kiše, postojala je usmena legenda o takvom dejstvu jabukovog sirćeta.

Uprkos tome što je ovoj "metodi" popularnost opala, malo je žena koje su zapravo prestale da veruju u istu, pa s vremena na vreme sasvim sigurno čujete prijateljicu kako planira da je isproba - ponovo.

Ali, koliko je zapravo zdravo jabukovo sirće i ima li zapravo ikakvu funkciju u skidanju kilograma?

foto: Profimedia

"Jabukovom sirćetu se pripisuju svojstva topljenja masnih naslaga, ubrzanja metabolizma i slično. Zaista postoje i istraživanja koja potkrepljuju te tvrdnje", kaže nutricionistkinja Tanja Olajdžija. 

"Ipak, nikada ne bih izjavila ovako bombastičnu tvrdnju, kako smo svi u trenutku očajanja spremni da se uhvatimo za tu slamku spasa i da navedeno tumačimo na način da je dovoljno popiti kašiku jabukovog sirćeta i da će se naš život okrenuti za 180 C. Nažalost, istina je da stvari nisu tako jednostavne i da je za optimalnu telesnu težinu i zdravlje balansirana ishrana jedini odgovor", ističe.

"Ovo je svakako odlična namirnica koju treba uvrstiti u ishranu. Dokazano je da utiče na stabilizaciju šećera u krvi i da ima brojne pogodnosti za metabolisanje nutrijenata. Preporuka je da ukoliko možete birate organsko jabukovo sirće, ili domaće (kako su jabuke jedno od najviše prskanog voća, a dobar deo hemikalija zadrži se i u sirćetu). Način konzumacije je manje važan, sve dok uključite ovu namirnicu u ishranu - činite dobro za svoje zdravlje", objašnjava Olajdžija.

Čak ni gore pomenuti stari savet o razmućenom jabukovom sirćetu u čaši mlake vode nije potpuni mit, ali s druge strane suludo je očekivati da će samo on doneti nekakav razultet. Ipak, u kombinaciji sa ostalim zdravim navikama nije za odbacivanja.

"Ono je mnoga bolja alternativa običnom alkoholnom sirćetu te je najlakše napraviti zamenu te vrste, a svakako da ga možete piti i razređenog u mlakoj vodi, ako vam tako prija. Ali, ne očekujte da će kilaža padati samo zbog toga, ali ovaj mali korak može biti prvi na putu građenja zdravijih navika te ga i u tom smislu podržavamo", zaključuje ova nutricionistkinja.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...