Najnovije vesti

VISOKE CIFRE NA RAČUNU ZA STRUJU I MRLJE NA ODEĆI DUGUJEMO OVOME! Greška koju stalno ponavljamo iz NEZNANJA, može mnogo da nas košta!
Foto: Profimedia

MALO KO ZNA

VISOKE CIFRE NA RAČUNU ZA STRUJU I MRLJE NA ODEĆI DUGUJEMO OVOME! Greška koju stalno ponavljamo iz NEZNANJA, može mnogo da nas košta!

Žena

Pranje veša svakako nije visoka filozofija, ali verovali ili ne - čak i ovde ima mesta za grešku. Naime, stručnjaci tvrde da jedan mali propust koji većina nas praktikuje može da naškodi našem budžetu, ali i odeći.

 

Reč je o količini praška za veš koju upotrebljavamo, a često sa istom nesvesno preteramo. Ako stavite više praška nego što je potrebno, može se desiti da vam na odeći ostanu mrlje, ali višak praška može da začepi odvode, a to dalje implicira da će vaša mašina potrošiti više struje nego inače.

 

foto: Profimedia

A kako u stvari proceniti koliko je praška potrebno?

 

"Pre svega, važno je naglasiti da više deterdženta ne znači i čišći veš, iako većina tako misli, pa ljudi zato neumereno sipaju prašak, a tako zapravo samo oštećuju i odeću i mašinu", tvrdi Mari Galjardi, specijalista za veš u kompaniji za proizvodnju sredstava za kućnu higijenu.

 

"Za dobro pranje ključna su tri elementa: temperatura vode, centrifuga, kao i kombinacija deterdženta i omekšivača. Tek kada su ta tri elementa optimizovana, veš će biti savršeno čist", dodaje ona i savetuje da uvek birate što je moguće višu temperaturu pranja.

 

"Izaberite program s dužim i dodatnim ispiranjem. Što se praška tiče, važno je da je kvalitetan. Moguće je da u uputstvu a piše da koristite više deterdženta nego što je potrebno, a to ćete znati ako se veš jako peni još u ciklusu pranja. U tom slučaju pokušajte da na ambalaži pronađete informaciju o najmanjoj mogućoj preporučenoj količini praška. Ako nije navedeno, jednostavno smanjujte količinu dok ne nađete idealnu meru”, savetuje Galjardi.

 

Ona je navela i da je najpametnije da prašak uvek izmerite pre nego što ga sipate direktno u mašinu, jer ćete tako sa sigurnošću znati koliko ste ga stavili.

 

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...