Najnovije vesti

POČNITE DA PIJETE PRAVU KAFU! Malo ko zna da se zapravo OVAKO PRAVI, a ovaj trik dugujemo ISKUSNIM DOMAĆICAMA
Foto: Profimedia

RADUJTE JOJ SE JOŠ VIŠE

POČNITE DA PIJETE PRAVU KAFU! Malo ko zna da se zapravo OVAKO PRAVI, a ovaj trik dugujemo ISKUSNIM DOMAĆICAMA

Žena

Najveći neprijatelji zrnima kafe su vlaga i vazduh. Kada su jednom izložena uticaju ova dva faktora, aromatična ulja kafe brzo se rasplinu. Kafa će duže ostati sveža ako kupite i čuvate cela zrna, najbolje u neprozirnoj i dobro zatvorenoj posudi. Kupujete li više kafe nego što planirate da potrošite u desetak dana, višak slobodno stavite u zamrzivač. Najbolji način da prepoznate sveža zrna kafe je miris, a potrebna je slatka, zemljasta aroma kafe.

foto: Profimedia

U pripremi kafe nema velike tajnovitosti. Osnovni postupak je uvek isti: preko mlevene kafe prelijete vruću vodu i tada će se izlučiti aromatična ulja koja daju dobar ukus. Kako biste uvek skuvali dobru kafu, bilo da se služite aparatima ili običnom posudom, vrede neka univerzalna pravila kao što su ta da:

pribor mora biti čist koristite svežu, hladnu vodu koristite odgovarajuću krupnoću mlevenja i pazite na vreme pripreme napitka pripremite kafu s vodom odgovarajuće temperature prema uputstvima kafu uvek poslužite odmah nakon pripreme.

Iako je možete pripremiti u bilo kojoj posudi, takozvana turska kafa pripremljena u džezvi odiše stalnom tajnovitošću i romantičnošću.

U džezvu je potrebno staviti dve kašike praškaste kafe i jednu kašičicu šećera, te preliti sa 120 ml vode. Važno je da džezva u tom trenutku ne bude puna više od polovine, jer će kafa nadolaziti kako bude kipela. Kada dodate vodu, kafu promešajte nekoliko puta da bi se šećer otopio. Kada voda zakipi, kafu kuvajte do dva minuta i zatim je pomerite s vatre, te ostavite da odstoji dvadesetak sekundi. Postupak ponovite još jednom ili dva puta, pa na kraju ostavite kafu da odstoji minut kako bi se slegla.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Stvar ukusa, Super žena/Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...