Najnovije vesti

RADILA JE TRBUŠNJAKE U TERETANI I OSTALA PARALIZOVANA: Nije mogla da veruje šta je snašlo, a onda je odlučila da svima ispriča svoju TUŽNU PRIČU (FOTO)
Foto: Printscreen/Instagram

NEZGODA

RADILA JE TRBUŠNJAKE U TERETANI I OSTALA PARALIZOVANA: Nije mogla da veruje šta je snašlo, a onda je odlučila da svima ispriča svoju TUŽNU PRIČU (FOTO)

Žena

Mlada Brazilka Marsela Mankuso (23), siplomirana pravnica i fitnes model, ostala je paralizovana nakon što je pala za vreme izvođenja trbušnjaka.

 

U januaru 2016., Marsela je bila u teretani i radila obrnute trbušnjake (eng. invertit sit-ups) što znači da su zglobovi visoko u vazduhu, a glavablizu poda.

 

"Bio je to običan dan u teretani. Počela sam da radim trbušnjake okrenuta naopačke koji se rade na klupi, a prilikom izvođenja vežbe noge se zavežu trakama. Traka je usred vežbe pukla i lični trener nije mogao da me zadrži. Udarila sam zadnjim delom glave i nisam mogla da se pomerim. Moja dijagnoza bila je kvadriplegija, što je značilo da ne mogu da pomeram ruke i noge. Lekari nisu bili sigurni da li ću ikada više moći da hodam", izjavila je Mankuso.

Kvadriplegija je stanje izazvano spinalnom povredom kičme. To je paraliza gornjeg i donjeg dila tela - uključujući prste, šake, ruke, grudi, noge, stopala i nožne prste. Tetraplegija takođe može ograničiti pokretljivost glave, vrata i ramena.

 

Nakon povrede, zbog koje je izgubila sposobnost pomeranja rukama i nogama, lekari su 23-godišnjakinji stavili titanijumsku ploču i šest šrafova u vrat kako bi joj ispravili kičmu.

"Bila sam uplašena, ali borila sam se. Posvetila sam se fizioterapiji na svakodnevnom nivou", izjavila je. Mankuso je morala ponovo da uči da hoda i jede, ali na kraju je uspela da se oporavi i vrati u teretanu. Danas kaže da vodi „normalan život i da ne zavisi ni od koga“ . Može da hoda, trči, preskače vijaču i pliva.

 

Nakon nesrećnog slučaja Mankuso ređe objavljuje fotografije na društvenim mrežama, a fotografije vežbi koje je izvodila u teretani su uklonjene. Na svom Jutjub kanalu s nekoliko videa ispratila je proces oporavka. "Zahvaljujem Bogu svaki dan na tome", izjavila je jednom prilikom.

 

Kurir.rsMiss7zdrava.24sata.hr/Foto:Printscreen/youtube

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...