ŠEST MESECI NAKON POROĐAJA DOBILA JE ZASTRAŠUJUĆU DIJAGNOZU: Mesecima nisu znali šta joj je, a sada ova majka ima samo JEDAN cilj! (FOTO)
Foto: Printscreen/Instagram

HRABRA

ŠEST MESECI NAKON POROĐAJA DOBILA JE ZASTRAŠUJUĆU DIJAGNOZU: Mesecima nisu znali šta joj je, a sada ova majka ima samo JEDAN cilj! (FOTO)

Žena -

Džoana Herd (34) iz Velike Britanije iskreno je progovorila o strahu koji je osetila kada je šest meseci nakon rođenja ćerke čula strašnu dijagnozu. Lekari su joj u julu rekli da ima rak pluća, IV stadijum.

Mesec dana kasnije saznala je da je ALK pozitivna, odnosno da ima retku genetsku mutaciju - kinazu anaplastičnog limfoma koja dovodi do karcinoma pluća, a pogađa uglavnom ljude mlađe i srednje dobi, čak one koji ne puše ili puše sasvim malo. Džoana kaže da nikada nije pušila, pa joj nikada nije bilo ni na kraj pameti da bi mogla da oboli od raka pluća.

Sve to ju je slomilo. Pomislila je da ima svega godinu dana života i da neće imati priliku da posmatra kako joj ćerka odrasta, ali su lekari pokušali da barem malo uteše. Rekli su joj da je očekivani životni vek kod takve dijagnoze oko sedam godina.

Džoana se na Instagram blogu @justamammafightingcancer predtavlja kao 'ALK-pozitivni ratnik protiv raka'. Kaže da joj blog pomaže u prihvatanju činjenice da je teško bolesna, kao i u svakodnevnim borbama. Želi ljudima da kaže kakva je to bolest. Priznaje da su joj se mračne misli uvukle u glavu otkako je dobila dijagnozu.

- Činilo mi se nestvarnim. Imala sam osećaj kao da se takve stvari događaju nekim drugim ljudima. Nekako imam osećaj da ću biti mrtva za godinu dana. Kroz glavu mi prolaze misli da li ću prihvatiti hemioterapiju ako mi ponude, da li se to isplati - rekla je.

Prisetila se da su joj lekari u početku davali pogrešne dijagnoze i lečili je pogrešno jer je to retko stanje koje nisu odmah prepoznali. Mislili su da se radi o infekciji grudnog koša ili upali pluća.

- To pogađa sve više i više mladih ljudi, a ne nudi svaka bolnica testiranje ćelija za pronalaženje ovako retkog oblika. Nije svaki onkolog u zemlji svestan toga, što je prilično zastrašujuće. Važno je deliti znanje o ovoj groznoj bolesti - dodala je Džoana.

Kaže da svaki dan pije posebne tablete, ali nakon tri do pet godina će postati imuna na taj lek i biće joj potrebna neka alternativa. Otkako se razbolela, brzo se umara i ne može dugo da hoda.

- Pisanje bloga mi je jako pomoglo da ostanem optimistična, a pomaže i mojoj porodici i prijateljima jer bolje razumeju kroz šta prolazim - ispričala je i napomenula da sledeće godine planira da se uda za svog partnera Danijela Džonatana.

Kurir.rs/Mirror/Foto: Printscreen/Instagram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track