ZABORAVITE NA SKUPE DETERDŽENTE: Sudoperu očistite na ovih 7 načina, neke sastojke već imate u KUHINJI!
Foto: Shutterstock

Saveti

ZABORAVITE NA SKUPE DETERDŽENTE: Sudoperu očistite na ovih 7 načina, neke sastojke već imate u KUHINJI!

Žena -

Soda je abrazivno sredstvo za čišćenje, ali je ipak nežna i neće ogrebati površinu sudopere, limun se bori protiv bakterija i daje osvežavajući miris,dok sirće uklanja preostale mrlje od vode.

Čišćenje kuhinjske sudopere često spada u kategoriju zaboravljenih poslova, a lakše je nego što većina misli.

Evo kako možete svojoj staroj sudoperi da vratite sjaj, i to namirnicama koje imate u svom domaćinstvu.

Ispraznite i isperite sudoperu

foto: Shutterstock

Prvo u potpunosti ispraznite sudoperu (uključujući gumene prostirke ili metalne rešetke). Zatim je temeljno isperite vrućom vodom.

Pospite je sodom bikarbonom

Vlažnu sudoperu pospite sodom bikarbonom tako da pokrijte celu površinu tankim slojem sode. Nemojte da zaboravite da pokrijete i stranice sudopere.

Istrljajte sudoperu

Vlažnim sunđerom ili krpom za čišćenje oribajte sudoperu koju ste već posuli sodom bikarbonom. Po potrebi možete dodati još malo vode. Voda i soda će se tokom čišćenja pretvoriti u pastu. Soda bikarbona deluje kao abrazivno sredstvo za čišćenje, ali je dovoljno nežna da ne ogrebe površinu od nerđajućeg čelika.

foto: Shutterstock

Ponovno ribajte koristeći limun

Isecite limun napola i oribajte sudoperu dok se pasta od sode bikarbone još nalazi u sudoperi. Visok nivo kiseline u limunovom soku (i soku limete!) može vam pomoći u borbi protiv bakterija i osvežiti sudoperu lepim mirisom citrusa.

Isperite

Pastu od sode bikarbone i limunovog soka jednostavno isperite vodom.

Sirćetom uklonite vodene mrlje

Bočicom s raspršivačem poprskajte celu sudoperu sirćetom. Zatim istrljajte sudoperu čistom krpom. Sirće deluje kao prirodno dezinfekciono sredstvo i sredstvo za uklanjanje mrlja od vode.

Osušite i vratite sjaj maslinovim uljem

Na kraju osušite sudoperu suvom krpom i uklonite preostalu vodu ili sirće. Zatim, da biste stvarno pojačali sjaj, koristite maslinovo ulje. Sipajte malu količinu na suvu krpu i utrljajte je u sudoperu. Na kraju obrišite višak ulja i vaša sudopera će biti blistavo čista, sjajna i mirišljava.

foto: Shutterstock

(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja