PAZITE ŠTA VAM DECA PIJU! Učite mališane da zavole vodu više od sokića
Foto: Shutterstock

Važno

PAZITE ŠTA VAM DECA PIJU! Učite mališane da zavole vodu više od sokića

Žena -

Pored toga što su nisu prirodni, taj sok bi se trebalo odmah popiti jer se ne može ponovo zatvoriti, a poznato je i da njegova ambalaža pravi i mnogo smeća.

Namenjeni za jednokratnu upotrebu, sokići u kartonskim kutijicama su ono što roditelji mališanima prečesto kupuju.

Birajte pažljivo

Mame ove sokiće svakodnevno pakuju u detetovu školsku torbu kao deo obroka tokom njegovog boravka u školi. Međutim, udruženja koja se bave zaštitom potrošača upozoravaju da takvi napici nisu zdravi. Bez obzira na to što na kutiji stoji oznaka „voćni“, to nikako ne znači da je reč o piću punom vitamina i minerala.

Voćni sadržaj i prirodan ukus često se „obogaćuju“ pojačivačima ukusa, dodatkom šećera i boje, a to uzrokuje propadanje dečjih zuba i može uticati na povećanje težine mališana.

Sokovi u tako malim pakovanjima obično na jedan decilitar sadrže oko 55 grama šećera. Zato se roditeljima savetuje da detaljno prouče sastojake.

Alternativa je, kažu stručnjaci, uvek zdrava - voda. Nepotrebno je isticati da je u procesu detetovog prihvatanja bilo kog novog ukusa potrebno mnogo strpljenja i kreativnosti.

Aromatizujte vodu

Preporuka roditeljima je da na njima razumljiv način objasne detetu zašto je ona najbolji izbor i da običnu vodu učine zanimljivijom tako što će je aromatizovati kriškama njihovog omiljenog voća. U nju takođe mogu da dodaju malo soka nekog citrusa (limun ili pomorandža koja je manje kisela) ili da ubace listiće mente. Em je zdravije, em se dečji organizam koji se razvija neće navikavati na bespotrebne količine šećera.

Kurir.rs/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track