Najnovije vesti

PSIHOLOG OTKRIO PRAVILO 3-6-9-12 I SVI RODITELJI BI TREBALO DA GA PRIMENJUJU: Bitno je u vaspitanju deteta, a evo šta tačno znači!
Foto: Profimedia

REČ STRUČNJAKA

PSIHOLOG OTKRIO PRAVILO 3-6-9-12 I SVI RODITELJI BI TREBALO DA GA PRIMENJUJU: Bitno je u vaspitanju deteta, a evo šta tačno znači!

Žena

Brojna istraživanja dokazuju da predugo konzumiranje sadržaja na malim ekranima kod dece može da uzrokuje probleme s vidom, poremećaj sna, nedostatak koncentracije, teži razvoj govora, ali i mnoge druge probleme.

Kako bi roditeljima pomogao da procene koliko vremena njihova deca mogu da provedu pred malim ekranima ili na svojim pametnim telefonima, psiholog Serž Tiseron je osmislio pravilo "3-6-9-12".

Ova metoda je prema njegovom mišljenju delotvorna, a evo o čemu je reč.

Nema korišćenja računara ni pametnih telefona pre treće godine života

Iako znamo da, prema brojnim istraživanjima, više od dve trećine dece mlađe od 2 godine gleda televiziju svaki dan, često je korisno prisetiti se ovog osnovnog pravila s kojim se slaže većina pedijatara. Tiseron ističe da je najbolji način za podsticanje dečijeg razvoja taj da se roditelji igraju s njima, a ne da gledaju sadržaj na malim ekranima.

Zabranjeno korišćenje konzola do šeste godine

U proseku deca provedu oko 30 minuta dnevno igrajući igrice na konzolama, a time zapostavljaju razvoj vlastite senzorike.

foto: Profimedia

Nema interneta do devete godine života

Čak i tada se preporučuje da deca sve do srednje škole internet koriste isključivo uz nadzor odrasle osobe. Važno je znati da na internetu ne postoji samo opasnost od pornografije ili toga da vaše dete postane žrtva sajber nasilja. Naime, decu je potrebno naučiti tri stvari: sve što stavimo na internet može završiti u javnosti, sve što stavimo na internet ostaće tamo zauvek, a sve što pronađemo tamo je upitno jer ne možemo da znamo je li to istina ili laž.

foto: Profimedia

Zabranjeno korišćenje društvenih mreža pre 12. godine

Čak i nakon 12. godine preporučuje se nadzor roditelja prilikom detetovog korišćenja interneta, važno je da deci ne dopuste da koriste društvene mreže pre ovog uzrasta. Tek tada većina može barem donekle da shvate opasnosti koje vrebaju, ali i da preuzmu odgovornost.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Index.hr/Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...