Najnovije vesti

SRPSKE DOMAĆICE ZA SLAVU OBAVEZNO SPREMAJU ŽITO: Ovo su 4 TAJNE zbog kojih ispada SAVRŠENO! 1 je posebno važna!
Foto: Profimedia

PRAVOSLAVNI OBIČAJI

SRPSKE DOMAĆICE ZA SLAVU OBAVEZNO SPREMAJU ŽITO: Ovo su 4 TAJNE zbog kojih ispada SAVRŠENO! 1 je posebno važna!

Žena

Slavsko žito Srbi obavezno služe na slavama, a u njega se dodaje specijalan sastojak za koji malo ko zna. Nakon ovog recepta saznaćete i koji.

foto: Printscreen

Sastojci za slavsko žito:

500 grama pčenice belije

400 grama kristalnog šećera

400 grama mlevenih oraha

2 kesice vanilin šećera

1/2 ploda muskatnog oraščića

Ko ne voli aromu muskatnog oraščića može slobodno da ga izostavi iz recepta, mada se on vrlo malo i stavlja. Bitno je da se upotrebljava pšenica belija i da imate što bolji orah, dobro očišćen i bez ljuspica.

Priprema:

Pola kilograma pšenice belije prebrati od kamenčića i kukolja, sipati u ekspres lonac i preliti vodom, pa ostaviti da prenoći. Sutradan potopljeno žito isprati u nekoliko voda, da izađe prljavština i dobro skuvati u ekspres loncu. Kada je pšenica skuvana, pustiti je da se ohladi i dok je još mlaka, procediti je ali je ne ispirati. To je jedna od tajni, pšenični skrob treba da ostane sa žitom. Kada ste procedili žito, još dok je toplo, samleti ga u blenderu, multipraktiku ili na mašini za mlevenje mesa. Ne treba da se suviše sitno melje, bolje je da pšenica bude krupnije mlevena, da ima voluminoznost. To je druga tajna najboljeg recepta za slavsko žito.

Još uvek mlaku i samlevenu pšenicu pomešati sa šećerom i orasima, dodati kesice vanilin šećera i po želji pola muškatnog oraščića koji se fino samelje.

Mešanje pšenice, oraha i šećera se vrši rukama. Domaćica rukama i prstima izmeša i izgnječi smesu. To je treća tajna zašto je ovo najbolji recept za slavsko žito. Na kraju se slavsko žito odozgo pospe orasima. Može se ukrasiti tako što ćemo napraviti reljef u vidu krsta od celih oraha.

Četvrta i najvažnija tajna savršenog žita je u svetoj vodici. Dodajte nekoliko kapi u žito i sigurno će biti odlično.

foto: Printscreen

Kurir.rs/Stil/Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...